Egyre nagyobb a népszerűsége a Hegykének

2024. április 12. (péntek)
KesztHelyi identitás

4 pincészet palackozhatja a 2023-as évjáratú Hegykét. A Zalai Borvidék közösségi bormárkájának egyre nagyobb a népszerűsége, a tavalyi nedűk már mind elfogytak. Ebben az évben 18 mintát küldtek be a borászok remélve, hogy nekik is lehet saját Hegykéjük.

2021-ben készült el a Hegyke első évjárata. A cuvé bornak számos kritériumnak kell megfelelnie. A cél, hogy egy friss üde, lendületes száraz bort kapjanak elsődleges virág- és/vagy gyümölcsillatokkal. Összetételében a gerincét, 50-70%-át Olaszrizlingnek, Furmintnak, Hárslevelűnek vagy Királyleánykának kell adnia. 10-40%-ban Keszthelyen nemesített fajtát kell tartalmaznia, mint a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Rozália vagy a Korona.

„Ezenkívül kiegészítésként bármilyen olyan fajta szerepelhet benne, ami a zalai minőségi borok termékleírásában megtalálható. Ugye külön-külön megtermeljük ezeket a fajtákat, utána pedig sok kísérletezés és kóstolás alapján állítjuk össze a mintákat, majd a végleges Hegykét.” – mondta el Keszler Viktor borász.

A 2023-as Hegykét Hévízen bírálták. A szakmai zsűri a korábbi két körből kiszűrt legjobb 18 mintás mezőnyből úgynevezett origó rendszerben döntött. Ez azt jelenti, hogy a bemutatott tételek közül az elvárt paramétereknek leginkább megfelelő minták kiválasztása volt a cél.

„A zalai borkultúra, ami az egyik legjobb adottságú, hogyha a klímaváltozásnak a várható hatásait nézzük, egy nagyon jó lenyomatát mutatták annak, hogy itt a borok között nem kellett gyakorlatilag azt mondjuk, hogy olyanok legyenek, amelyek akár kilógtak volna negatív értelemben, hanem kifejezetten – ugye a ’23-as évjárat borait kóstoltuk főként – abban az értelemben jó, hogy a savaknak jót tevő klimatikus adottságokat láttuk leképeződve. Izgalmas borok voltak.” – véli Dr. Kovács Barnabás a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa.

A Hegyke ötletgazdái kiemelik, ez a nedű nem prémium tétel. Az elképzelés az, hogy egy jól iható, szerethető, széles közönségnek szóló bor készüljön. A másik cél, hogy a Zalai Borvidék negatív megítélését cáfolják ez által. Vallják, Zala érdemes a figyelemre, egyre több pincében egyre magasabb minőségű, díjnyertes, felfedezésre váró tétel készül.

„Ez egy komoly kihívás. Tele van a korunk sztereotípiákkal. Somogyból merem mondani kicsit irigykedve, hogy Zala ebben most előrébb tart ebben a feladatban. Tehát magyarán, hogy fogalmazzuk meg önmagunkat, hogy kik is vagyunk. És hosszú távon biztos vagyok benne, hogy a magyar bornak ez az egyik kiútja.” – fogalmazott Légli Ottó borász, borászattulajdonos.

A bor címkéje is különleges. Bár az arculat egységes, de mindig az adott termőterület domborzati lenyomata kerül az üvegekre. A 2023-as Hegykét 4 pincészet palackozhatja. A növekvő kereslet kielégítése érdekében idén 8 000-es palackszámmal terveznek a borászok.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek