Egyre több a kerékpáros

2024. április 10. (szerda)

Egyre többen kerékpároznak, a nyárias időjárás miatt sokan vették elő a bicikliket az elmúlt hetekben. A kétkerekes kirándulás népszerűsége hazai és nemzetközi szinten is fejlődik. A bringásoknak azonban fontos tudni a közlekedési szabályokat, hiszen egy esetleges balesetnél ők a védtelenebbek egy gépjárművel szemben.

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok. A jó idő miatt a szokásosnál hamarabb vették elő a kerékpárokat a helyiek és a turisták egyaránt. A térségben több helyen is felújították a kerékpárutakat, melyeket szívesen használnak a kétkeréken közlekedők. Tapasztalható itt is, hogy egyre többen kapnak rá az egészséges és környezetbarát hobbira. Egy 2023-as felmérés szerint a lakosság 56 százalékénak van biciklije, a tulajdonosok harmada pedig rendszeresen használja is ezeket. A kerékpárosok aránya a koronavírus-járvány után nőtt meg ugrásszerűen, és a pandémia lecsengésével is magas maradt a számuk.

Egyre népszerűbb a kerékpározás Magyarországon is. Ez többek között annak is köszönhető, hogy sok olyan út található hazánkban, amely biciklizésre alkalmas, Kikapcsolódásra és turisztikai szempontból egyaránt használják a kétkerekűeket. Egy felmérés például azt mutatja, hogy egyre többen kerülik meg a Balatont évről évre, valamint, hogy nőtt a szálláshelyeken az egy éjszakára való szállásfoglalások száma. És ezekre a helyekre pedig egyre többen két keréken érkeznek.

Népszerű helyszín a Balaton-part is. Egyénileg, párosban, csapatosan egyaránt látni bicikliseket. Sportolók és kirándulók is szívesen tekernek erre. A kerékpárosoknak is tudniuk kell a KRESZ-t, ennek megfelelően kell közlekedniük. Még mindig fel kell hívni a figyelmet, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél le kell szállni a járművekről és át kell azokat tolni.

„A járdán nem kerékpározunk, mert a járda az a gyalogosok közlekedésére szolgál. Továbbá felhívnám a figyelmet arra, hogy a kerékpárosok a kötelező felszereléseket, elsősorban a világító berendezéseket használják. Este és korlátozott látási viszonyok között kötelező előre a fehér fény, hátra pedig a piros fényt adó világítás. Illetve lakott területen kívül este és korlátozott látási viszonyok között a sárga láthatósági mellény kötelező.” – hívta fel a figyelmet Dongó Norbert a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén többször fordul elő olyan baleset, hogy nem tartják be a követési távolságot a biciklisek a kerékpárúton. Az egyenruhások ajánlják, hogy olyan közelségben haladjanak a bringások egy másik jármű mögött, hogy egy hirtelen fékezés esetén is meg tudjanak állni. A rendőrség a gépjárművezetők figyelmét is felhívja a nagyobb kerékpáros jelenlétre. Ők ugyanis egy esetleges baleset során sokkal sérülékenyebbek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek