Egyre több módszerrel próbálkoznak a csalók

2024. június 20. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Újabb és újabb módszerekkel próbálkoznak a bűnözők az online térben. A Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz is folyamatosan érkeznek bejelentések arról, hogy áldozattá váltak a gyanútlanok. Az adathalász üzeneteket naponta több millióan megkaphatják világszerte.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adta ki közleményét június 19-én, hogy az ő nevükben küldenek SMS-eket a csalók. A rövid üzenetekben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót és kérik, hogy jelentkezzen be a mellékelt linken, mely a megszólalásig hasonlít a NÚSZ weboldalára. Az is előfordul, hogy a NAV vagy a rendőrség nevét felhasználva küldenek e-maileket a bűnözők.

„Folyamatosan változik egyébként az elkövetési magatartásoknak a milyensége és ezek visszatérőek. A leggyakoribb egyébként, amikor csomagküldő szolgálatok nevében küldenek üzenetet, hogy önnek csomagja érkezett és mikor hol veheti át, vagy pedig valamilyen pénztartozás hátralék van még és ezekkel kapcsolatban küldenek üzenetet. Ami még nagyon gyakori, hogy különböző oldalakon feltett hirdetésekre jelentkezünk és akkor, amikor vevőként jelentkezünk rá, elutaljuk az összeget vagy pedig az összegnek bizonyos részét és nem érkezik meg a kívánt termék.” – mondta el Dr. Lakics Andrea a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Ezt követően pedig elérhetetlenné válik az eladó. A rendőrség azt ajánlja, mindig nézzünk utána azoknak, akik valamilyen terméket kínálnak, hogy milyen értékeléseket kapott, megbízható-e. Ugyanúgy próbálkoznak bankok, mobilszolgáltatók, biztosítók vagy például az energiaszolgáltatók nevében is. De nem csak üzenetet küldenek a bűnözők, telefonon is felkeresik a lakosságot. A Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz folyamatosan érkeznek bejelentések ilyen esetekről. Az év első harmadában 4 millió forintos károsításról is értesítették őket. Mostanában a kisebb értékű csalások a jellemzőek.

„Előfordult a Keszthelyi Rendőrkapitányságon is olyan feljelentés, amikor szolgáltatók nevében, esetleg bank nevében vagy pedig biztosító szolgáltató nevében hívtak valakit. És a hitelesség kedvéért, még esetleg tovább is kapcsoltak ügyintézőhöz, rendőrhöz, szolgáltatóhoz, igazgatóhoz és ezzel nyomatékot adtak, hogy a hívás az valódi. Ne dőljünk be! Hogyha biztosítást szeretnénk kötni, akkor mi keressük fel az adott biztosító társaságot, vagy pedig, ha banknál szeretnénk ügyintézni, akkor a bankszolgáltatót, a banktársaságot.” – tette hozzá a főelőadó.

A banki csalások száma növekedésnek indult. A felmérések szerint 2024 első negyedében 65 százalékkal több ilyen bűncselekményt követtek el, mint a tavalyi év azonos időszakában. Mint ahogy arról a Forbes beszámolt, az MNB adatai szerint 2024 első hónapjaiban a sikeres bankkártyás visszaélések száma megközelítette az 57 ezret, aminek során 2,7 milliárd forintnyi kárt okoztak a csalók.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek