Egyszerűsödik a jegyvásárlás a MÁV-Volán-csoportnál

2024. január 25. (csütörtök)

Több mint 148 millió forint pótdíjat fizettek be a buszokon és vonatokon jegy nélkül utazók 2023-ban. A MÁVINFORM tájékoztatása szerint minden évben több tízezer alkalommal kell büntetést kiszabniuk. A MÁV-VOLÁN-csoport elsődleges célja nem a büntetések számának növelése, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a jegyváltás fontosságára.

A MÁV-START jegyvizsgálói 2022-ben 19 ezer alkalommal, 2023-ban pedig 25 ezer esetben szabtak ki büntetést a jegy nélkül utazóknak. A társaság szerint a növekedés egyik oka a tavalyi év rekordszámú utasforgalma lehet. A pótdíjbefizetésekből a MÁV-START kasszájába 88 millió forint, a Volánbuszhoz csaknem 60 millió forint folyt be 2023-ban. A legnagyobb egyösszegű befizetés csaknem 430 ezer forint volt. Jelenleg több mint 70 ezer utas 170 ezer darab tartozását kezeli a vasúttársaság 4,1 milliárd forint értékben.

A MÁVINFORM tájékoztatása szerint a legtöbb büntetés abból adódik, hogy nincsen menetjegy az utazóknál. Ezt általában azzal szokták indokolni, hogy nem volt idejük megváltani azokat. Ez azonban azért nem megfelelő magyarázat, hiszen számos lehetőség áll a rendelkezésükre. Mind az automatákból, mind pedig online meg lehet váltani ezeket a tiketeket. A Volánbusz járatain ezek mellett az is előfordul, hogy lejárt bérleteket mutatnak fel, vagy pedig olyan kedvezményeket vesznek igénybe, amelyekre nem jogosultak. Ezek után is pótdíjat kell fizetni.

A MÁV-VOLÁN-csoport felhívja a figyelmet, hogy elsődleges céljuk nem a büntetések számának növelése, hanem az, hogy a jegyváltás fontosságát hangsúlyozzák. Ennek érdekében folyamatos fejlesztésekkel segítik az utasokat. Ilyen például a márciusban életbe lépő új tarifarendszer, amely még egyszerűbbé teszi a jegyvásárlást. Ebben például nem lesz szükség az igazoló dokumentumokra, vagy külön fényképes igazolványokra.

„Jelenleg mintegy közel 65 kedvezmény van a palettán és ezek szerint tudják az utasok a jegyüket megváltani. Ez a jövőben mintegy 20 kedvezménytípusra redukálódik majd. Illetve a bérletek rendszere is a helyközi közlekedésben sokkal letisztultabb lesz, hiszen a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett tavasztól majd csak az országbérlet és a vármegyebérlet marad. Ez annak okán is indokolt lehet, mert az elmúlt hónapokban azt figyeltük meg, hogy a bérletvásárlásoknak több mint 90%-át az országbérlet, illetve a vármegyebérlet teszi ki.” – mondta el Váczi Viktor a MÁVINFORM sajtóügyeletese.

A társaság arról is tájékoztatott, hogy minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti pedig félárú jeggyel veheti igénybe a tömegközlekedési szolgáltatást. Ezzel a családok utazása nemcsak egyszerűbbé, de olcsóbbá is válik, mint korábban.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek