Együtt az ország

2018. augusztus 21. (kedd)

Több mint 900 éves múlttal bír az augusztus 20-ai ünnep, melyet még Szent László emelt a Magyar Királyság hivatalos ünnepeinek sorába. A mai keszthelyi ünnepségen elhangzott, hogy Szent István tisztelete nemzeti önazonosságunk alapköve, ünnepe pedig egybegyűjti a világ magyarságát. A városi rendezvény szónokai szerint a keresztény államiság és az 1000 éves hagyományok tartják egyben a nemzetet.
A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy sem a rendszerváltás után, sem a millennium idején nem gondolták, hogy más lesz a világ és még nagyobb jelentősége lesz az államalapítás üzenetének Manninger Jenő kifejtette: Európa vezetői másképp gondolkodnak a kereszténységről és harcot kell folytatni azért, hogy az 1000 éves hagyományok tovább éljenek.

„Változatlanul a magyar emberek többségének, a magyar emberek közül lehet mondani, hogy szinte mindenkinek a legfontosabb a család, a keresztény hagyományok, legfontosabb a nemzet, mert a nemzet ezen alapszik, a nemzet egyben tartását és a magyar nemzet múltját és jövőjét szolgálta a keresztény államiság, az 1000 éves hagyományok. Ezen alapulva tervezhetjük a jövőnket, a munkánkat is és természetesen nagyon fontosak azok a közösségek,a kik ezt segítik Keszthelyen és környékén. Én kívánok Önöknek a mai napra is továbbra is szép ünnepségeket, illetve éljék át újra az 1000 éves magyar államiságot és azt a csodát, amit az 1000 éves magyar államiság és a kereszténység adhat stzámunkra” – hangzott el Manninger Jenőtől.

A keresztény magyar állam születését és Szent István király tevékenységét mutatta be a város polgármestere. Ruzsics Ferenc kifejtette: történelmünk viharai és csapásai ellenére is szerencsések vagyunk mi magyarok, mert egy szent király mutat utat nekünk.

„Utat mutat, hogy újra és újra megváltsuk magunkat és nemzetünket. Értékek mentén kell felépítenünk saját életünket, segíteni kell másoknak is, hogy ők is ezt tehessék. Nekünk, akik az életet inkább irigyelt magyarként mint sem megtört párjaként akarjuk élni, szükség van mindenkire, aki magyarnak vallja magát” – mondta köszöntőjében a polgármester.

Augusztus 20. a legjelentősebb állam- és nemzeti ünnepünk – kezdte szónoklatát Varga Gábor. A Vajda János Gimnázium történelem szakos tanára úgy fogalmazott, hogy hálával idézzük fel ezen a napon az államalapító Szent István emlékezetét és ünnepeljük a magyar állam több mint ezer éves fennállását. Mint mondta, az ünnepnek e kettős tartalma is jól mutatja, hogy egyedülálló történelmi múlttal rendelkezünk. Varga Gábor úgy fogalmazott, hogy az elmúlt három évszázad során véres forradalmakkal szabadultak meg királyaiktól Európa országai, de úgy tűnik, hogy mára nem csak a királyok kora járt le.

„Hanem a folyamatos történelmi távlatvesztés újabb lépéseiként egyre többen és egyre élesebben elhatárolódnak a keresztény gyökerektől és ezzel közös Európai kultúránkat veszélyeztetik. Lehet, hogy ezt azért teszik, mert nekik nem volt Szent Istvánjuk, nekünk viszont van és ha komolyan veszsük örökségét, akkor ki kell mondanunk, hogy ez nem lehet a mi utunk, nem lehet mert minket a Szent Istváni államalapítás példája tanít arra, hogy önfeladás helyett önazonosságunkat megtartva kell alkalmazkodnunk a változásokhoz és az önálló nemzetek keresztény Európája a mi eszményünk” – fejtette ki az ünnepség szónoka.

Az ünnepségen a Nagyváthy Néptáncegyüttes mellett felléptek a Helikon Versmondó Kör tagjai is. A műsort követően az ökumenikus istentiszteleten megáldott újkenyeret felszeletelték és minden jelenlevő megkóstolhatta a Szent István ünnepére sütött kenyereket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9023/egyutt-az-orszag/