“Együtt dobban a szív” – családi délután a Vadaskertben

2024. június 18. (kedd)

A “Nemzeti összetartozás napja” alkalmából, de annak utóünnepléseként szerveztek a hétvégén egy családi napot egy keszthelyi étteremben. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott programkavalkád arra irányította rá a figyelmet, hogy a határainkon túli magyar testvéreink mennyire fontos szerepet töltenek be a mi életünkben is.

A közelmúltban volt a “Nemzeti összetartozás napja”. Az elmúlt hétvégén ennek alkalmából szerveztek egy egész napos programot. A kezdeményezés határainkon túlról érkezett: Gyergyószentmiklós volt polgármestere állt elő az ötlettel. „Én azt gondolom, hogy az egymás segítése, a baráti kapcsolatoknak az ápolása, a kultúránk, a gasztronómiánk kicserélése és a megtárgyalása adhat egy olyan lehetőséget és erőt, ami a hétköznapokat, a szürke hétköznapokat segít vidámabbá és eredményesebbé tenni” – nyilatkozta Mezei János, a rendezvény kezdeményezője.

A színpadon kulturális programok váltották egymást, miközben a közönség a gasztronómiai különlegességeket kóstolhatta. Angadzsabur leves, stüszi szelet és csángó gulyás volt a rendezvény külön ajánlata. Az étterem konyháján ezen a napon ezeket az ételeket is készítették. Az erdélyi-örmény receptek alapján erdélyi főszakács, Bíró Boér Attila, a Magyar Nép Ízőrző Lovagrend lovagja irányította a munkát. A levest emelte ki: „Az angadzsabur leves igazából – magyarra lefordítva – örmény fülleves. A betét az egy laskatészta, amiben apróra vágott, borsószemnyi nagyságú marha és disznóhús van. Ezt főzzük egy erős húslevesbe, és az ízesítés, ami maga a hurut, az egy petrezselymes, hosszú érlelésű, rézüstbefőtt, aludttej.”

A “Nemzeti összetartozás napjára” a határainkon túlról, Marosfőről is érkeztek vendégek. Egy igazi összefogás eredménye volt a rendezvény. Minden korosztály számára biztosítottak programokat. „A gyerekprogramjaink közül kiemelném az Egry József Általános Iskolának a színjátszó programját, illetve Bereczky Szilárdnak a meséjét, a Burkus király meséjét. Ezen kívül kézműves foglalkozásokkal vártuk a gyerekeket. Horváth Csaba korongozást tanított az érdeklődőknek, Kissné Varga Erika minikürtös kalácsot sütött a gyerekekkel, Kláminger Szilágyi Andrea papírfonás végzett és Bogdán Editke pedig a csipkeverésre tanította a gyerekeket” – monda el Katonáné Rosta Hedvig programszervező.

A szervezők a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal szervezték meg, így jövőre is várható hasonló program.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

Képek