Együtt vonult az ogre, a tűzhely, a csikós és a vámpír

2022. február 23. (szerda)

Huszonegyedszer volt városi karnevál Keszthelyen. Több százan öltöttek maskarát és népes közönség figyelte a felvonulókat. A Balatoni Borbarát Hölgyek rendezvénye mellé számos támogató is felsorakozott.

Együtt rázta a csörgőt a busó a kalózzal, de Fiona, az ogre hercegnő is dobverőt ragadott. Gólyalábasok magasodtak ki a maskarás menetből, melyet a hercegi pár vezetett fel a kastélykaputól.

„Nagyon-nagyon tetszik, még sose láttuk, a kisfiammal jöttünk, ez az első év, de nagyon-nagyon tetszik” – nyilatkozta Mátyásné Hajnalka.

A farsang gyökerei egészen az ókori Rómáig nyúlnak vissza. Magyarországon a középkorra tehető a kialakulása, elsősorban német hatás eredményeként.

Sárkány ijesztgette a népes közönséget. A Kastély utca jelentős részét elfoglalta a méretes jószág. Igaz csak egy feje, de 46 lába volt a sárkánynak.

COVID likvidátor, vámpír, Döbrögi és Ludas Matyi – számos egyéni nevező volt. Batmant még babakocsiban tolták, míg a haloweeni tököt ölben vitték végig a sétálóutcán.

„Ma van a szülinapja, egy éves. Elhoztuk, megleptük ezzel a kis bohócsággal” – nyilatkozta Hatta Zoltán, ölében a születésnapossal.

Az alapvető élelmiszerek mellett a sör sem hiányzott a hűtőszekrényből. A Salgó tűzhelyen pedig nagyban főtt tészta. A szervezőkből és támogatókból álló zsűri a Goldmark erkélyéről szemlélte a jelmezeseket.

Bubla Zoltán zsűri: „Nagyon befolyásol bennünket a létszám, főleg az apróságoknál, iskolásoknál, óvodásoknál. Ebben nagyon jól el voltunk eresztve szinte mindegyik karneválon, mert én már vagyok olyan vén, hogy az elsőktől szinte mindegyiknél jelen voltam.”

A maskarások végcélja a Fő tér volt, ahol a színpadon is bemutatkozhattak a jelmezesek. A Napfelkelte Stúdió különleges fotózásra hívta konferansziét és más bátor jelentkezőket is.

„Mi minden szombaton kettő éve elmegyünk napfelkeltét fotózni, ahol éppen felkel a nap és úgy gondoltuk, hogy ma reggel ezt ellopjuk és elhozzuk nektek ebbe az esős időbe” – mondta dr. Máté Szilvia.

A Keszthelyi Városi Karnevált tartják a Balaton leghosszabb maskarás felvonulásának. A járvány miatt tavaly elmaradt a program. A szervező Balatoni Borbarát Hölgyek szerint ezért is volt nagy a lelkesedés a jelmezesek és a közönség részéről is. 44 nevezőt regisztráltak, több mint 300-an öltöttek maskarát.

„Azért csináljuk, hogy a keszthelyi gyerekek, családjaik és pedagógusok széles mosollyal emlékezzenek erre” – mondta a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke, Dévényiné Balogh Gyöngyi.

Minden nevező ajándékkal távozhatott. A fődíjat az Életfa óvoda vihette el, madaraknak öltöztek a gyerekek és az óvónénik. A polgármesteri különdíjat a Zöldmező utcai iskola kéményseprői zsebelhették be. A csoportok közt az első helyet a madárfészkeknek öltözött Életfa óvoda csoportja kapta, másodikak a katicák, harmadikak a kéményseprők lettek. Az egyéni győztes a Salgó tűzhely és szakácsa lettek, második helyet a Robot, harmadikat pedig a hűtőszekrény hódította el. A díjakat a Balatoni Borbarát Hölgyek, a Vállalkozói Klub, a Környezetvédő Egyesület és az önkormányzat ajánlotta fel

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8866-egyutt-vonult-az-ogre-a-tuzhely-a-csikos-es-a-vampir