Együtt a Nyugat-Balaton idegenforgalmáért

2009. december 7. (hétfő)

Magyarországon elsőként a Keszthely által vezetett turisztikai konzorcium írhatta alá a támogatási szerződést a TDM szervezetek számára kiírt pályázat első nyerteseként. A ceremóniára a keszthelyi városháza dísztermében került sor hétfőn.

A keszthelyi, gyenesdiási, balatongyöröki és vonyarcvashegyi Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetek közösen dolgozták ki projektjüket a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatára, melyen csaknem 60 millió forint támogatást nyertek. A rendezvényen Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere köszöntötte a jelenlevőket. Kiemelte az összefogás és a közös munka fontosságát, melyet a turisztikai konzorcium sikere is bizonyít. A polgármester utalt ugyanakkor arra, hogy a kormány nagyon nehéz helyzetbe hozta a turizmusból élő településeket azzal a döntésével, hogy az idegenforgalmi adó után járó állami támogatást a felére csökkentette. Keszthelynek ez több mint hatvanmillió forintos kiesést jelent jövőre, de számos környező településen ennek többszöröse is hiányozhat majd a kasszából.

Horváth Jácint, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, hogy a konzorcium által beadott pályázati anyag kiváló minőségű volt, ezért is ítélték elsőként támogathatónak. Bubla Zoltán, a Keszthelyi Turisztikai Egyesület elnöke felidézte a térségi turisztikai szerveződések előzményeit a kezdetektől, ismertette az összesen 18 hónapot felölelő projektet, valamint bemutatta a konzorciumi tagszervezeteket és képviselőiket. A négy szervezet összesen több mint 230 taggal vesz részt a munkában, működési területükön csaknem húszezer szálláshely található, melyek évi mintegy félmillió vendégéjszakát jelentenek a térségnek. Elmondta, hogy jó kapcsolatot ápolnak a hévízi és a zalakarosi szervezetekkel, akik szintén pályáztak a kiírásra, valamint a térség Leader-csoportjaival is szoros az együttműködésük.

Az elnyert támogatást a térség turisztikai kínálatának bővítésére és modernizálására fordítják a konzorciumi tagok. A projektben többek között turistautak kiépítése, érintőképernyős tájékoztató táblák elhelyezése, közös kedvezményrendszer kidolgozása és buszos körjárat beindítása, illetve a tagok képzése valósul meg, közös turisztikai és rendezvényinformációs szolgálatot terveznek bevezetni és turisztikai marketing feladatokra is fordítanak az összegből.