Ehető kert

2009. október 6. (kedd)

A Norvég Civil Támogatási Alap által, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témakörében kiírt pályázaton szerepelt sikerrel az Életfa Általános Iskola.

Az intézmény 4 ezer 140 eurót nyert, Ehető iskolakert elnevezésű projektjük megvalósítására. A kivitelezés lebonyolítója az Ökotárs Alapítvány. Tóth Piroska, a megvalósítást koordináló pedagógus elmondta, hogy tíz százaléknyi önerőt kellett vállalniuk, amit részben pénzben, illetve élőmunkával biztosítanak.

Iskolai gyakorlókert kialakításáról van szó, aminek felépítése szorosan kapcsolódik a pedagógiai programhoz.

– Az öt őselemet: tüzet, vizet, levegőt, földet és fát egy kör alak cikkelyeiben kialakított növényágyások jelképezik – folytatta a tanárnő. – Épül továbbá egy 6 négyzetméternyi alapterületű üvegház, abban neveljük majd a palántákat. Szabadföldön mintegy félezer négyzetméteren fogunk kertészkedni, így a diákok közvetlen szerezhetnek gyakorlati ismereteket a konyhakerti és gyógynövényekről, termő cserjékről, azok termesztési, ápolási igényeiről, s a hasznairól. Dr. Móroczné Komáromi Gyöngyi igazgató hozzátette, hogy a kertet az épületben működő óvodások is látogatják majd.

A kert elnevezésében a szó szerinti jelentés mellett átvitt értelem is felfedezhető: nem csak nevelt növények termései lesznek ehetőek, a fő cél az, hogy segítségével a tananyag is jobban fogyasztható legyen.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)