Elbúcsúztak a gazdászok

2018. május 22. (kedd)

144. alkalommal ballagtak el a gazdászok Keszthelyen. Idén is több mint 160 végzős hallgató van a Georgikonon, iskolai elfoglaltságuk miatt azonban mindössze 85-en öltötték magukra a díszmagyart a sárgulási ünnepségen. A keszthelyi végzősökkel idén is együtt sárgultak a székelyudvarhelyi kihelyezett tagozat hallgatói.

Énekszó kíséretében vonultak a sárguló hallgatók a Deák Ferenc utcában. A végzősök idén is az egyetem B épületéhez érkeztek, ahonnan gyalogosan sétáltak át az A épületbe, elbúcsúzni egykori alma materüktől. A sárgulás minden évben nagyon sokat jelent az egyetemistáknak.

„Számomra ez egy nagyon várva várt ünnep volt, hiszen ez olyan, mint a középiskolában a ballagás. Elérkezett ez is, lassan ideje lesz búcsúznunk, januárban meg majd vár ránk az államvizsga. Addig csinálunk még egy gyakorlatot, és majd talán akkor még találkozunk itt a barátainkkal.” – mondta a Georgikon Kar hallgatója, Szanyi Dávid.

A Georgikon alapítójának a tiszteletére idén is a Festetics kastély parkja adott otthont a sárgulási ünnepségnek. A végzős hallgatókat köszöntötte dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. Beszédében kiemelte, a georgikonos hallgatók egy nagy család részesei, amelynek tagjai több mint két évszázada gyarapítják a társadalom egyetemes tudását.

„Az a korszerű tudás, amit hallgatóink az intézmény falai között szereztek, valójában hosszú évszázadok egymásra halmozódó, kollektív bölcsességének terméke. A Georgikon egykori tanárai és diákjai, akik Önökhöz hasonlóan ugyanígy átélhették a sárgulási ünnepség szívmelengető pillanatait, valamennyien a tudás egy-egy tégláját építették be a társadalom javát szolgáló ismeretanyag egyre épülő falába.” – emelte ki a rektor.

A sárgulás a gondtalan gazdászélet végét, de egyben egy új és izgalmas életszakasz kezdetét is jelenti – hangsúlyozta a Georgikon dékánja. Polgár J. Péter beszédében előrevetítette mindazt, ami a hallgatókra vár a jövőben, ugyanakkor kiemelte azt is, a végzősök felkészültek a kihívásokra.

„Szüleik, tanáraik, társaik segítségével megtették ezt az utat, felkészültek az önálló életre. És mi vár Önökre? Szakma, hivatás, család, öröm, karrier, felelősség, sikerek, helytállás. Kudarc, küzdelem, bánat, bukás, lekicsinylés, megalkuvás, tévedés. Nem kell, és nem lehet most választaniuk.” – tette hozzá a kar dékánja.

Az idén 221 éves Georgikonon 1847 óta szervezik meg a sárgulási ünnepséget. Ilyenkor nem csak az egyetem vezetői búcsúznak a hallgatóktól, hanem a végzősök is iskolájuktól, tanáraiktól.

„Egyszer mindennek elérkezik a vége, s akkor búcsúzni kell. A búcsú egy nemes feladat. Fontos, mert lezár egy időszakot, az élet egy szakaszát elhatárolja a többitől. A bezáruló ajtótól azonban nem szabad megijedni. Tudni kell az új irány felé fordulni, és meglátni a feltáruló lehetőségeket.” – búcsúzott a kar hallgatója, Pataki Dániel.

A 144. sárgulási ünnepséget idén is a palotás tánc zárta. A díszmagyarba öltözött fiatalok ezzel a hagyománnyal az alapító Festetics gróf előtt tisztelegtek, felelevenítve az egykori bálok hangulatát.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8787/elbucsuztak-a-gazdaszok/