Elektronikusan is lehet ügyet intézni a választással kapcsolatban

2024. április 10. (szerda)

Több közlemény is kikerült már a június 9-i önkormányzati, a nemzetiségi, valamint az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Keszthelyen. Megállapították a jelöltállításhoz szükséges ajánlások számát. Mozgóurnát is lehet már igényelni, valamint be lehet adni az átjelentkezési kérvényeket. A legegyszerűbben elektronikus úton lehet ügyet intézni.

A keszthely.hu oldalról is meg lehet találni a június 9-i választásokkal kapcsolatos információkat. A honlap átvezet a valasztas.hu weboldalra, melyen részletesen elolvashatják a választópolgárok az szavazással kapcsolatos tudnivalókat. A Nemzeti Választási Iroda több újítást vezetett be idén. Egyebek között azt, hogy bármelyik Helyi Választási Irodában lehet ügyet intézni. Egyszerűbb azonban online intézkedni. Így lehet például mozgóurnát igényelni, melyhez nem szükséges ügyfélkapuval rendelkezni. Az átjelentkezési kérvények is beadhatóak elektronikusan is. Ennek határideje május 31-e, 16 óra.

 „Azt fontos említeni, hogy kétféle átjelentkezésről beszélhetünk. Az egyik az, hogy akinek a lakcímkártyáján benne van a tartózkodási hely, és a tartózkodási hely már megvolt februárban, amikor beadta a kérelmet, akkor is és még érvényes június 9-én és ez a tartózkodási hely ugyanabban a választókerületben van, ők, ha szeretnének átjelentkezni a tartózkodási helyükre, ők a tartózkodási hely szerinti polgármester és képviselőjelöltekre szavazhatnak.” – ismertette Dr. Gábor Hajnalka, a Helyi Választási Iroda vezetője.

Abban az esetben, ha valaki június 9-én nem a lakcímkártyáján megjelölt tartózkodási helyen kíván voksolni, akkor csak az európai parlamenti listára teheti ezt meg. Április 4-én állapította meg a Helyi Választási Iroda az önkormányzati választással kapcsolatos jelöltállításhoz szükséges ajánlások számát. Keszthelyen a polgármesterjelölt állításhoz 300 darab érvényes ajánlás szükséges, az egyéni választókerületekben eltérőek a számok. Az egyes választókerületben 17, a kettesben 19, a hármas, a négyes, az ötös és a hetes kerületekben 21, a hatosban 18, míg a nyolcasban 22 darab érvényes ajánlást kell összegyűjteni a képviselőjelölteknek.

 „Április 20-tól tudják elvinni a jelöltek az ajánlóíveket. Igényelni már lehet most is. Tehát aki független jelöltként szeretne indulni, ő már a választások kitűzése napjától adhatja be az erre vonatkozó kérelmet. Akik pedig jelölőszervezetek útján indulnak, az ő képviseletükben, ők pedig a jelölőszervezet nyilvántartásba vétel jogerőre emelkedését követően tudják ezt kérni. Itt nálunk ezt lehet igényelni és akkor április 20, szombat reggel 8 órától vihetik el az ajánlóíveket. Tehát a választópolgárok szombattól találkozhatnak ajánlóív aláírással kapcsolatban a jelöltekkel.” – tette hozzá az HVI vezetője.

A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgároknak. Ezek tartalmazzák a szavazás helyét és idejét, valamint azt, hogy a választópolgár melyik szavazásokon voksolhat. Keszthelyen nem változnak a szavazókörök, ezúttal is 17 helyszínen lehet ikszelni. A központi névjegyzékben 15.590 fő szerepel.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek