Élet a Fogyatékosok Napközijében

2022. július 4. (hétfő)

Nyílt napot tartottak a Gondviselés Házában. Az érdeklődők megismerhették a Fogyatékosok Napközijének hétköznapjait. A keszthelyi intézményben jelenleg 34 ellátott van, akiknek fejlesztő foglakozásokat tartanak és munkalehetőséget biztosítanak. A nyílt nap célja a társadalmi érzékenyítés.

Meseterápián vannak épp az ellátottak. A foglalkozást egy pályázatnak köszönhetően tudják megtartani. A programban nem csak mesét hallgatnak, hanem énekelnek és a ritmusérzéküket is fejlesztik. A foglalkozás nagyon népszerű, az ellátottak szívesen helyezkednek bele a történetbe. Vannak azonban olyanok, akik inkább a munkában teljesítenek jól.

„Kapuskodok, magyarul portás, meg én viszem be meg általában ki a szemetes edényeket az utcára.” – mondta az egyik ellátott, Nuznek András.

A Gondviselés Háza ellátottjainak életében a mozgás is fontos szerepet játszik. Tornaszobájuk van, ahol szakember segítségével mozoghatnak. A nyílt napra bárkit szívesen fogadott az intézmény. Az érdeklődők megnézhették a csoportszobákat, és tájékoztatást kaptak a napirendről is. Voltak olyanok, akik személyes érintettség miatt vettek részt a programon.

„Nekünk van egy autista kisfiunk, aki nem súlyos eset, de jelenleg a keszthelyi Zöldmező iskolában tanul számítógépes adatrögzítő szakon. Jövőre végezni fog, és nem tudjuk még, hogy a munka világában el tud-e helyezkedni. Ha nem találunk neki állást vagy munkát, akkor mindenképpen szeretnénk, hogy állandó elfoglaltsága legyen egy olyan helyen, ahol szakemberek veszik körül, illetve hasznosan tölti az idejét.” – tájékoztatott egy érdeklődő, Kollár Gábor.

A Gondviselés Házában három évvel ezelőtt kezdtek el nyílt napokat szervezni. Az intézményvezető, Máté Szilvia úgy gondolja, fontos megmutatni, hogy ez nem egy zárt közösség. Ugyan a járvány miatt az elmúlt két évben nem tudtak vendégeket fogadni, most újra kinyitották a kapukat. A program célja felhívni a figyelmet a társadalom perifériájára szorult emberekre.

„Nagyon fontos megmutatni magunkat, mint intézmény, hiszen az érzékenyítés komoly téma ma Magyarországon. Nehéz a perifériára szorult, illetve a betegséggel élő emberek helyzete, ezért én amikor idejöttem dolgozni, fontosnak tartottam, hogy megmutassuk azt, hogy hogy élünk itt, milyen közegben. Szeretnek ide járni az ellátottjaink, és nem csak egy megőrzőként működünk, hanem ez egy olyan intézmény, ahol boldogság van és nevetés.” – emelte ki Dr. Máté Szilvia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának intézményvezetője.

Az ellátottak a ház körül is tevékenykednek. Szívesen segítenek az udvar felseprésében vagy a virágok megöntözésében. Sokszor egymást bíztatva, jó hangulatban dolgoznak.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9283-elet-a-fogyatekosok-napkozijeben