Életmóddal az egészségért

2024. április 3. (szerda)

Saját pozitív tapasztalataik által szeretnének segíteni az Életmóddal az egészségért programsorozat szervezői. Az előadássorozatot a Balaton Színházban tartják, olyan témákat érintenek, melyek hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez. Legutóbb a stresszkezelésről beszéltek, és ételbemutatót is tartottak.

A stressz mindennapjaink részévé vált. Rengeteg negatív hatása van, azonban a legveszélyesebb a tartós stressz, hiszen pszichés és testi betegségekkel is összefüggésben áll jelenléte. Aki nem tud már lazítani az állandó idegeskedés miatt, az kevésbé hatékonyan tud teljesíteni a munkahelyén illetve otthon, feszültnek és nyugtalannak érzi magát. A szervezet jelzi, ha túl sokat követelünk magunktól. Ilyenkor megjelenhet a fáradtság, a feledékenység, a fokozott vagy csökkent étvágy vagy jelentkezhetnek alvászavarok is. Ha nem figyelünk ezekre, komoly problémák alakulhatnak ki a szervezetünkben.

A stresszkezeléssel kapcsolatban tartotta legutóbbi előadását az Életmóddal az Egészségért Alapítvány. A szervezet célja, hogy segítse a tudatos életmódra való nevelést, ezért olyan témákban tartanak előadásokat, melyek mindenkit érinthetnek. Hangsúlyozzák, a lelki mellett a testi egészséggel is törődni kell. A programon praktikákat, tanácsokat is megosztottak arról, hogyan lehet jelen kevésbé tartósan a stressz az életünkben.

„Azt hiszem az egyik dolog az, hogy az embernek komolyan tisztában kell lennie az élethivatásával, egy egészséges életszemléletet kell kialakítani. Mit akarok elérni, hova akarok eljutni, ki vagyok én, mit tartok fontosnak az életben. Ugye nagyon védtelenek vagyunk, mert annyi hatás ér bennünket és nincs idő letisztázni alapvető létkérdéseket. Ebben kellene először felfejlődni, hogy mi tudjuk, hogy kik vagyunk. Az önismeret rendkívüli támogatást jelent ahhoz, hogy az ember meg tudjon valósítani dolgokat az életében.” – mondta el Frend László életmód oktató, a Hetednapi Adventista Egyház lelkésze.

Az előadássorozat minden alkalmával ételbemutatóval is készülnek a szervezők. Itt olyan finomságokat vonultatnak fel, amelyek vitaminpótlásra is alkalmasak, egészségesek, növényi alapúak, így bárki fogyaszthatja ezeket. Legutóbb a D-vitaminon volt a hangsúly. Készült avokádó mousse, búzacsíra sütemény és nyers kivitorta is.

„Preventív jelleggel próbáljuk tanítani az embereket az egészséges életmódra. A táplálkozás az csak egy szelete. Az elmúlt sorozatban, ami ősszel ment le, ugye 8 alapelvet vettünk végig és abból csak az egyik maga a táplálkozás. Viszont általában a hölgyek jönnek. Az a legmegfoghatóbb, meg ugye ott lehet a legnagyobb változtatásokat hozni. Ugye egy nő az nem csak magáért, hanem a családjáért is felelős, hogy mit tesz az asztalra.” – osztotta meg Benő Diána Krisztina életmód tanácsadó, lelki gondozó.

Az Életmóddal az egészségért előadássorozat következő rendezvénye április 11-én lesz. Akkor az egészség lelki hátteréről hallhatnak érdekességeket az érdeklődők.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek