Élettel telt meg a Fő tér

2013. december 26. (csütörtök)

Átadták a ’Szeretet-díjat’ díjazták a kirakatokat, valamint karácsonyi hangulattal és élettel töltötték meg a Fő teret a Civil Karácsony szervezői advent negyedik vasárnapján. A Keszthely Térségi Vállalkozói Klub, a Turisztikai Egyesület, a Borbarát Hölgyek és a Sétálóutcai Kereskedők mellett további 9 civilszervezetet buzdult fel a Verkli Fesztivál sikerén, hogy egy közösségépítő karácsonyi rendezvényt szervezzenek a belvárosban.

Verklimuzsika, forralt bor, kürtőskalács, kültéri tüzek és kellemes hangulat fogadta Advent negyedik vasárnapján a Fő térre érkezőket.
A Civil Karácsonyt a városszeretet jegyében 14 civilszervezet valósította meg.

A rendezvény a karácsonyi asztal megáldásával kezdődött meg, mellyel egy régi néphagyományt elevenítettek fel. Az asztalra különféle termények kerültek karácsony idején, hogy azokat később különféle célokra felhasználják, hogy termékeny legyen a következő év.

A Nyugdíjasok Buzsáki Egyesülete egy másik hagyományt, a Szent Család szálláskeresését mutatta be. A manapság újra gyakorolt misztériumjáték keretében családok egymáshoz elvisznek egy megáldott Szent Család-képet és közösen imádkoznak a karácsonyi készülődés jegyében.

Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató vette át elsőként a’Szeretet-díjat’, melyet Civil Karácsony jegyében hívtak életre, hogy elismerjék azokat a civileket, akik sok szeretettel vannak Keszthely iránt.
Kovács Péter énektanárt, egykori Kodály-tanítványt találták még érdemesnek a díjra fáradhatatlan zenei munkássága révén. A megható méltatást énekkel köszönte meg a környéken csak ’Kotta
Petinek’ becézett Szeretet-díjas.
A ’Szeretet-díj’ harmadik kiérdemlője Szili Gyöngyi, aki a keszthelyi kórház onkológiai osztályán nagy szeretettel és tisztelettel viseltetik már lassan négy évtizede a betegek iránt.

A Civil Karácsony széles körben elnyerte a vendégek tetszését, és a szervezők is sikeresnek ítélték a rendezvényt, melynek fontos célja volt, hogy élettel töltsék, meg a Fő teret – ez sikerült is.

A rendezvényen újra életre hívták az Adventi Kirakatversenyt, melyet a Nők a Balatonért Egyesület zsűrizett. Első helyezett lett a Columbia üzlet, de díjazták a Brand shop, a Portoros ékszerüzlet, a Micimackó Játékház és a Pampetrics Borkereskedés kirakatát is.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)