Életút kívül és belül

2021. december 16. (csütörtök)

A Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be az 1902-ben született Németh Antalné önéletrajzát. A terjedelmes írásokat egykor a gyóntató papjára bízta. Két könyvre való azonban nem kerülhetett a nyilvánosság elé, a harmadikat Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató ajánlotta az olvasók figyelmébe.

A Fejér György Városi Könyvtár harmadik adventi programján harmonika szólt. A hangszer nagy szerepet játszott annak a keszthelyi asszonynak az életében, aki 77 évesen felépülve egy súlyos agyvérzésből határozta el, hogy megírja önéletrajzát.

„Akkor érzett rá késztetést, hogy ez megmaradjon az útókornak és így fejezte be, hogy szívesen venné, ha megfilmesítené ezt a kötetet valaki,de változtassák el a neveket, mert őt Keszthelyen mindenki ismeri. Hát most egyelőre film még nem született belőle, de reméljük, hogy majd egyszer igen mert nagyon izgalmas olvasmány, nagyon érdekes.- mondta akönyvtár igazgatóhelyettese, Kocsondiné Eisenkorb Györgyi.

Németh Antalné, Németh Ilona 1902-ben Vonyarcvashegyen született, ott is kötött házasságot, férjét munkája Keszthelyre szólította, így a városba költöztek. Ezt már Petánovics Katalin néprajzkutató mondta el az olvasóközönségnek. Hozzá jutottak el a kéziratok, amiket Ilona néni Bencsik Pál apátplébánosnak adott át megőrzésre. Petánovics Katalin elmondta, az idős asszony irataiban talált apokaliptikus álmokat feldolgozta és két tudományos kongresszuson is előadta, ugyanis Németh Antalné az álmokkal, azok megfejtésével gyógyított.

„Ez az asszony lépésről-lépésre halad az álmaival. Egyre jobban érti. Meg tudja fejteni a saját álmainak az üzenetét és ezek az üzenetek általában kiterjednek az emberiségre. És ez az asszony mindezt, minden álmot beépít a lelkébe és olyan- képzeljünk el egy lépcsőt, egy piramisra föl- minden álmával följebb és följebb kerül és imádkozik az emberekért. Megérti az álmait, hogy mit kér tőle az ég.” – nyilatkozott Petánovics Katalin.

A könyvbemutatón jelen volt Németh Antalné rokonsága. Nevelt lányai és unokái. Az egyszerű, olvasni szerető, különleges képességű nagymamára Ecker Judit így emlékszik vissza.

„Nagyon sokat szokott mesélni a fiatal koráról. Egészen picike korától, a megszületésétől. Ő ugyanis az első testvére – úgy szokta mesélni, hogy – helyett született. Margitka helyett, aki valamilyen betegségben egészen pici korában meghalt és ő mindig másodiknak érezte magát. Tehát ő úgy érezte, hogy a Margitkát helyettesíti. Rengeteget mesélt. Szigorúak voltak a szülei. Amit kiemelt a szüleiről, mindig az volt, hogy ő úgy érezte, hogy az édesanyja nem igazán tudta őt elfogadni. Ő ugyanis egy nagyon karakteres személyiség volt.”

Az Életút kívül és belül című önéletrajzi könyvben megtalálható Petánovics Katalin két tanulmánya is. A kötet a Fejér György Városi Könyvtár kiadásában került az olvasók elé.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8685-eletut-kivul-es-belul#%C3%89let%C3%BAt%20k%C3%ADv%C3%BCl%20%C3%A9s%20bel%C3%BCl-1