Elfogadták a 2014-es keszthelyi költségvetést

2014. február 2. (vasárnap)

Elfogadta a város 2014-es költségvetését Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete. Ebben az évben sem hiteltörlesztést, sem kamatot nem kell fizetnie a településnek, így több pénzt tudnak majd fordítani infrastruktúra-, és intézményfejlesztésekre. A képviselők a büdzsé mellett döntöttek még több egészségüggyel kapcsolatos témában is.

Keszthely Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetési bevételének és kiadásainak főösszege 4.434.966.000 forint. Ebből az összegből az elmúlt évhez képest többet kaphatnak majd a város intézményei, melyeknek fejlesztése kiemelt fontosságú. Keszthely Város Önkormányzata prioritásokat határozott meg az idei büdzsében; a Balaton-part fejlesztése mellett a közvilágítás modernizálását, és több útszakasz aszfaltozását is kiemelt feladatának tartja a város, valamint jelentősebb mértékű támogatást kaphatnak a keszthelyi sportegyesületek is.

A költségvetés egyensúlyában nagy szerepe van a kormány adósságátvállalásának, valamint a tavalyi év végén történt átcsoportosítás folytán az idei évre nyújtott 236 millió forint összegű plusztámogatásnak, amely felhasználásáról szóló megállapodást Ruzsics Ferenc polgármester a mai nap erősítette meg aláírásával Budapesten (távollétében Pálinkás Róbert alpolgármester vezette az ülést). Az állami segítségnek köszönhetően sem hiteltörlesztést, sem kamatot nem kell idén fizetnie a városnak.

A képviselő-testület a bevételek növelése érdekében az önkormányzat számára nem hasznosítható ingatlanok értékesítését és a BAHART részvényei egy részének értékesítését tűzte ki célul.

A költségvetés elfogadásával az idei évben az alapellátással kapcsolatos korábbi problémák is orvosolhatók, mivel a képviselő-testület az egészségügyi alapellátáshoz kötődő feladat-ellátási szerződéseket felülvizsgálta, és megállapodott a területileg illetékes háziorvosok, házi gyermekorvosok, valamint fogorvosok praxistámogatásáról.

A fogorvosi ügyelet ellátására történő pályázat kiírásáról és az iskolaorvosi szerződés módosításáról is döntöttek a városatyák. Így a jövőben Dr. Rubecz István munkáját Dr. Csiszár Mária Ágota csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos látja el.

Elfogadták a képviselők a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás társulási megállapodásának módosítását, figyelemmel arra, hogy Balatongyörök Község Önkormányzata a tavalyi év végén úgy határozott, hogy felmondja a társulási megállapodást, és 2014 évtől nem kíván a keszthelyi kistérség tagja lenni.

A világörökség része lehet a Festetics kastély. A Zala Megyei Közgyűlés Elnöke, mint a Balaton Fejlesztési Tanács tagja javasolta, hogy a kastély szerepeljen a világörökség várományosi helyszínei között, melyet a keszthelyi testület támogatott.

A Helyi Választási Iroda vezetőjének javaslatára megválasztották Zala Megye 2. számú (keszthelyi) Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjait. A bizottság tagjainak eskütételére 5 napon belül kerül sor.

Zárt ülés keretében tárgyaltak még a 2013 évben legeredményesebb sportolók részére történő városi kitüntetések adományozásáról, mely elismerések átadására a február 19-én megrendezésre kerülő Sportgála keretében kerül sor.