Elfogadták a költségvetést

2018. február 15. (csütörtök)

Elfogadták Keszthely 2018 évi költségvetését. A képviselő testület mai rendkívüli ülésén szavazták meg a képviselők az idei büdzsét. Az eseményen elhangzott, hogy sok küzdelem árán állt össze a költségvetés, mellyel egy óvatos, de mégis előremutató gazdálkodást valósíthat meg a város.

Négy munkaértekezlet és számos egyeztetés után a mai rendkívüli ülésen került napirendre a 2018-as költségvetés megalkotása. A költségvetési mérleg szerint a város idei kiadásainak és bevételeinek főösszege 7 milliárd 551 millió forint. A bevételek és kiadások különbözetét az önkormányzat belső forrásból és az előző év költségvetési maradványból finanszírozza. Hitelfelvétellel nem terveznek a büdzsében.

Nagy Bálint, alpolgármester: „Nyugodtak lehetünk mind a TOP-os fejlesztések tekintetében, mind pedig a különböző lakókat is érintő fejlesztésekben, illetve a hivatali kollégák esetében is igyekeztünk megadni azokat a lehetőségeket, amik a költségvetés tekintetében rendelkezésre álltak.”:

Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke szerint a sokszor háttérbe szoruló önként vállalt feladatokra is megfelelő összegek lettek elkülönítve: „Az önkormányzatunk most a civil szervezeteknek 55.5 millió forintot tud nyújtani. A sportot is erősen tudjuk támogatni, még akkor is, ha a prioritások közt ez nem szerepel az anyagban, mégis elmondható, hogy a sportegyesületekre és sportrendezvényekre 24,5 milliót szánhatunk az idei évben és én ennek nagyon-nagyon örülök.”

Csótár András hozzátette a kultúrára 169 milliót, az egészségügyi és szociális keretre is 150 millió forintot ad a város az állami támogatáson felül. Óvatosnak kell lenni, még a 400 millió forintos tartalék ellenére is – tette hozzá a bizottsági elnök.

„Tartalmaz ez a költségvetés sok olyan elemet, amitől egy város városnak mondható” – emelte ki Dósa Zsolt. A Városstratégiai Bizottság elnöke elmondta, egy olyan költségvetést tudtak megalkotni, mely az előző év munkáját tudja folytatni, mind az útfejlesztések, mind a turizmus terén.

A többi bizottsági elnökhöz hasonlóan szintén elfogadásra javasolta a költségvetést Mohácsi József, a Pénzügyi, Jogi, Bizottság elnöke is.

„Én úgy gondolom, hogy nem egy könnyű költségvetési tárgyalássorozaton vagyunk túl. De nagyon bízom benne, hogy azok a sarkalatos pontok, ami a hulladék ügyet illeti, azokat, ami adó témában lehet – gépjármű adó és sok minden más – bízom benne, hogy az illetékes politikusok megteszik a kellő lobbi munkát azért, hogy ezek a pénzek próbálkozzanak egy kicsit az idén növekedni” – hangzott el Mohácsi Józseftől.

A testület többi tagjától elhangzott, hogy óvatosan kell gazdálkodni a városnak és amely fejlesztések elmaradnak, a jövőben pótolni tudják. A város polgármestere, Ruzsics Ferenc is tartható nevezte a büdzsét: „Szerintem is egy tartható költségvetés az, ahogy itt a summázásokban már előttem elhangzott. Egy félelmem azért van és ezt ki kell, hogy mondjam: a TOP-os pályázatokra biztosítandó 150 millió forint az valószínűleg nem lesz elég.”

Keszthely 2018 évi költségvetését végül 9 igen és 2 nem szavazattal fogadták el a rendkívüli ülésen.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8541/elfogadtak-a-koltsegvetest-/