Elhunyt Pém Árpád, a keszthelyi sport legendás alakja

2023. május 25. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Labdarúgó és kézilabda tanítványai nagy sikereket értek el, olimpiai és világbajnoki érmes sportoló is került ki kezei alól. Több kitüntetés mellett 2014-ben Keszthely Város Szolgálatáért címet kapta Pém Árpád. Dr. Iglódi Endre soraival emlékezünk a keszthelyi sport legendás alakjára.

1933. január 26-án született a felvidéki Kurtakeszin az un. népcsere program keretében telepítették családját Kunbajára.

1954-ben végzett Pécsett a Testnevelési Főiskolán és a PEAC labdarúgó együttesében játszott. Keszthelyen a Csány László általános iskolában kapott tanári állást. Később oktatott a helyi Vajda János Gimnáziumban, majd 1968-ban az Agrártudományi Egyetemre került és labdarúgásban tanítványaival országos egyetemi bajnoki címet is szereztek és onnét ment nyugállományba. Azt követően a horgászat és a vadászat le a fő kikapcsolódása.

1965-ben az általa edzett fiatal Keszthelyi Haladás női kézilabda együttese az egykori Helikon ligeti pályán fogadhatta a világbajnoki címet szerző Török Bódog edzette magyar válogatottat. (2:12).

1967-ben kétszer is legyőzték a Győri ETO-t (11:7,10:5) és NB I/B osztályba jutottak, ahol újoncként 5-ek lettek. Nála kezdett játszani Kazy, Sirsom, Kerkai és Tomann is. Az ifjúsági lányokkal Debrecenben az országos döntőn 4. helyezett volt a Keszthely.

Legnevesebb tanítványa a keszthelyi születésű Lelkesné Tomann Rozália, olimpiai és világbajnoki érmes, aki 172-szeres magyar válogatott és az FTC színeiben 228 bajnoki mérkőzésen szerepelt irányítóként. A mester mondta :(14 éves korától félévtizeden át foglalkozhattam Rozival nagyon lelkes és sportszerű játékos volt Éreztem, hogy sokra hivatott… világklasszis lett belőle.

Lelkesné Tomann Rozália így emlékezett a mesterre:”A tanár úr elképesztő kitartással nevelt bennünket és módszereivel megelőzte a korát amikor Keszthelyen noha ő sikeres labdarúgó volt kézilabdaedzőként egy kézilabda korszak megteremtőjének bizonyult. Minden esztendőben egy alkalommal elmentünk együtt és jókat beszélgettünk. Sajnos a tavalyi volt az utolsó alkalom:Nyugodj békében mester mi nem felejtünk téged és azt sem, hogy mennyi csibészséget tanultunk tőled és mit köszönhetünk neked.”

2013-ban a Vidékfejlesztési miniszter Életfa emlékplakett ezüst fokozatát adta át részére, majd 2014-ben Keszthely Város Szolgálatáért címet kapta.

Pém Árpádot 2017-ben a Zala megye kézilabda Sportjáért kitüntetésben részesítette Varga Sándor a ZMKSZ tiszteletbeli elnöke. 63 évvel ezelőtt tagja volt a Keszthelyi Haladás bajnokcsapatának, amelyik az NB III-as idénynyitón így állt fel: Jáger – Pécsi, Jelencsics , Király – Pém I., Györei – Fábián, Forró dr., Horváth dr., Sebők dr., Dumas.

Testvére néhai Pém Csaba akkor már a Szombathelyi Haladás NB I-es labdarúgójaként játszott középcsatárként és szerepet kapott a magyar B válogatottban is.

Pém Árpád 90 évet élt és temetésére Keszthelyen a Szent Miklós temetőben június 12-én hétfőn 13 órakor kerül sor.

Nyugodj Békében Tanár Úr !

https://tvkeszthely.hu/hirek/10382-elhunyt-pem-arpad-a-keszthelyi-sport-legendas-alakja