Elindult az idei haltelepítés

2016. február 12. (péntek)

Megkezdődött az idei haltelepítés a Balatonon. Hétfő délelőtt Keszthelynél engedtek 15 tonna háromnyaras pontyot a magyar tengerbe. A nyitott Sió-zsilip és az egyenlő elosztás miatt a társaság a tavasszal a nyugati-medencében telepít. A tógazda Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek pontyból évi 300 tonnás telepítési kötelezettsége van. A tervek szerint tavasszal ebből 60 tonnát teljesítenek

„Ez egy szép három nyaras balatoni sudárponty. Ezt az irmapusztai tógazdaságunkban csinálták. Látszik rajta: szép, jó kondíciójú hal. Ezt a hátmagasságából lehet látni. Parazitától nem fertőzött. Szép, egészséges hal.” – mutatja a kezében a szép példányt Tulipán Tibor, horgászturisztikai menedzser.

Ilyen pontyokkal kezdte meg az idei telepítéseket a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. A társaság a nyugati-medencében engedi most vízbe a halakat. Tavaly a tó középső és keleti fele részesült több pikkelyesben. Ez az egyik oka, hogy most Keszthelyen telepítenek.

„Fontos kihangsúlyozni, hogy a Sió-zsilipet kinyitották a hétvégén, tehát azért is telepítünk ide a nyugati medencébe, hogy még véletlenül se álljanak rá a halak arra az áramlásra, ami a Sió zsilip megnyitásával keletkezik ilyenkor a Balatonba. Az nem lenne szerencsés dolog, ha a zsiliphez mennének és megnyomódnának.” – mondja Tulipán Tibor.

Azért van szükség a rendszeres pontytelepítésre, mert ez a faj nem szaporodik a tóban. A ponty a legnépszerűbb és leggyakrabban horgászott halfaj a Balatonon. A társaságnak évi 300 tonnát kell telepítenie. Ezt tavaly közel 66 tonnával túl is teljesítették. Egynyaras süllőből pedig 6 722 kg-ot, compóból 1500, széleskárászból 1100, harcsából pedig 750 kg került 2015-ben a magyar tengerbe. Jelentős mennyiségű csuka is jutott a Balatonba, pontosan 256 ezer példányt telepített a társaság. Újdonság volt a menyhal. Idén először telepítettek az őshonos fajból 650 darabot.

A horgászok elégedettek a halállománnyal és telepítésekkel: „Nagyon örülünk neki, mert látjuk azt, hogy nem csak kifele viszik a halat, hanem raknak is bele. Ezt a horgász mindig jó szemmel látja és szeretnénk minél több halat fogni. Reméljük ezek a halak meg is nőnek egyszer, hogy kapitális példányokat is tudjunk belőle fogni, mert még elég picik szegények, de bízzunk benne, hogy azért egy pár év múlva még találkozunk velünk, nem csak most látjuk őket.” – fogalmazta meg Kovács Károly, aki horgásztársaival együtt szemlélte meg a telepítést.

Az akár 35-40 centiméteres példányok több mint fele már most is kifogható. Bár ez az időszak még nem a horgászok és a halak kedvence. A pontyok várhatóan tavaszig biztonságban úszkálhatnak a tóban. Keszthelyen két fuvarral teljesítették a 15 tonnás telepítést. A társaság Balatonberényben és a nyugati-medence többi pontján folytatja a munkát. Erről folyamatosan és előzetesen is beszámol a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. honlapja is.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)