Elismerés a szociális munkásoknak

2023. november 15. (szerda)
KesztHelyi identitás

A szociális szférában dolgozókat köszöntötték Keszthelyen. A városban már hagyomány, hogy ilyenkor elismeréseket adnak át, és tisztelegnek Mindazok előtt, akik munkájukkal segítik a családokat, a rászorulókat és az elesetteket.

A bölcsőde, az idősek otthona, a családsegítő központ és a Gondviselés Háza munkatársai is azért tevékenykednek minden nap, hogy a rájuk bízottaknak a lehető legteljesebb életet biztosítsák. A szociális feladatokat ellátók az élet minden területén jelen vannak a csecsemőkortól egészen az időskorig. Évente egyszer azonban kiemelt figyelmet kapnak.

„A hivatás természetesen valamilyen formában egy életforma is. Nekem nagyon fontos gyerekkorom óta, hogy segítsek a rászorultakon, legyenek azok hajléktalanok, idősek, bármilyen formában fontos nekem, hogy segítsek azokon az embereken, akiknek erre szükségük van.” – mondta Kóvári Szilárd, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat sofőrje.

Keszthelyen több mint 100 fő dolgozik a szociális szférában. A városnak kiemelten fontos, hogy növelje ennek a segítő szakmának az ismertségét és az elismertségét. Az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke arról beszélt, a szociális munkások elősegítik a társadalmi fejlődést, a kohéziót és az integrációt. Csótár András hozzátette, a mai, nehézségekkel terhelt világban méginkább felértékelődött ennek a szakmának a szerepe.

„Olyan folyamatok zajlanak a világban – háborúk, különböző nehézségek, inflációs problémák – amelyek a mindennapi életkörülményeket azért befolyásolják. Ez előtérbe helyezi ennek a fontos szakmai területnek a szerepét, és az ebben dolgozóknak a kiemelkedően fontos szerepét. Azt gondolom, hogy mindemellett az elöregedő társadalom sem elhanyagolható.” – emelte ki az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

Keszthelyen minden harmadik ember 60 év feletti. Emellett országos szinten ennek a korosztálynak a kétharmada valamilyen krónikus betegséggel küzd. Éppen ezért fontos felkészülni az idősek ellátására. Keszthely polgármestere kifejtette, az önkormányzat minden anyagi segítséget megad a szociális szférának azért, hogy a rászorulók segítése biztosítva legyen.

„Igyekszünk minél komolyabb megbecsülést adni, de azért nyilván az anyagiak nem fejezik ki eléggé a munkájuk értékét. Ilyen szempontból nagyon fontos, hogy van ez a nap, ilyenkor is megköszönhetjük nekik a munkájukat, kifejezhetjük a köszönetünket. természetesen a jövőben építeni kell arra a városnak, hogy minél jobb szolgáltatásokat nyújtson. Dolgozunk ebben az irányban is, mert például az Egyesített Szociális Intézménynél a tetőteret most hasznosítani fogjuk.” – tájékoztatott Manninger Jenő.

A szervezők rövid műsorral kedveskedtek a meghívottaknak. A Festetics György Zeneiskola tanáraiból álló kamarazenekar muzsikált a résztvevőknek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek