Elismerés a tanároknak

2014. szeptember 4. (csütörtök)

„Fontos, hogy jelen legyen a múlt és a jövő” – hangzott el tegnap a díszokleveles és pályakezdő pedagógusok köszöntésén Keszthelyen. Az önkormányzat nyolc egykori tanárnak adta át arany-, gyémánt-, illetve vasoklevelét. Az idei tanévben két óvodapedagógus és egy tanító kezdi meg pályáját a város valamely intézményében.

Szabó Márton gyémánt oklevelet vehetett át Ruzsics Ferenc polgármestertől. A hajdúböszörményi születésű műszaki tanár 60 éve szerezte meg diplomáját. 1982-ben költözött Keszthelyre, ahol nyugdíjazásáig a 308-as Iskola műszaki tanáraként tevékenykedett. Azt mondja, számára különösen sokat jelent a díszdiploma.
Lövey Tibor 60 éve, 1954-ben szerzett oklevelet a Pápai Állami Tanítóképzőben. Tanított Pölöskén, Várvölgyön, majd a keszthelyi VSZK-ban. Első oklevelének megszerzésétől megszakítás nélkül, 1953-tól 1992-ig 39 évet töltött pedagógus pályán.
Gyémántoklevelet vehetett még át Bajner Dezső, aki 1978-ig Zalaszántón dolgozott, Utolsó munkahelye a keszthelyi Csány László Általános Iskola volt, ahol igazgató-helyettesként munkálkodott nyugdíjazásáig.
A 65 éve diplomát szerzettek vasoklevelet vehettek át. Szigeti Rudolfné főbb állomáshelyei Sümegcsehi, Óhíd, Cserszegtomaj és Vonyarcvashegy voltak, utóbbi intézményben igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátott.
Szintén vasoklevélben részesült Zuggó Ferencné, aki tanított többek közt Tormaföldén, Szentpéterúron és Pacsán. Szabadidejében népi hímzésre, horgolásra, kötésre és nótákra tanította a települések lányait, asszonyait.
A Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán 65 éve végzett Léránt Lajos, aki 24 évig Nován látta el pedagógiai munkáját, emellett a művelődési házban és a könyvtárban is tevékenykedett és aktív közösségi munkát végzett.
1964-ben szerzett oklevelet a Győri Tanítóképző Intézetben Baráth Sándorné, aki Nagyvázsonyban, Reziben, Gadányban, majd Szenyérben tanított és vállalt aktív szerepet a helyi kulturális életben.
Tóth Istvánné 50 éve szerezte meg tanítói oklevelét. Nagyatádi és sármelléki évei után a keszthelyi Csány László Általános Iskola alkalmazottja lett. Itt a komplex matematika úttörőjeként számtalan bemutató tanítást tartott a környék pedagógusai részére.

A díszokleveles pedagógusok mellett a Keszthelyen pályakezdők esküt tettek, hogy lelkiismeretesen, Magyarország Alaptörvénye szellemében, a törvényeinkkel összhangban végzik munkájukat.Olt Alexandra tanítóként, míg Vida Zsófia és Benes Noémi óvodapedagógusként kezdik meg pályájukat Keszthelyen.

A díszokleveles és pályakezdő pedagógusokat a Csány-Szendrey ÁMK tanulói köszöntötték műsorukkal. A városvezetés fontosnak tartja elismerni az egykori pedagógusok munkáját és példaként állítani őket a fiatalok elé.
A pedagógusköszöntés pezsgős koccintással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)