Elismerték a gimnázium diákolimpiai aktivitását

2024. március 1. (péntek)
KesztHelyi identitás

A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája. A Belügyminisztérium, illetve a Magyar Diáksport Szövetség kezdeményezésére idén először az országos kitüntetések mellett a helyi intézmények, illetve az ott dolgozó pedagógusok kiemelkedő munkáját is elismerték. Az aktivitási díjakat a héten adták Zalaegerszegen.

A Vajda János Gimnázium lett a 2022-2023-as tanév diákolimpiáinak legaktívabb vármegyei középiskolája.

„A kollegáim elképesztően sokféle sportágban készítik fel a tanulókat és eredményesen szerepelnek a különböző versenyeken. Itt kimondottan az országos diákolimpia által, vagy annak keretében szervezett versenyekről van szó. A legtöbb tanulót a tavalyi évben mi indítottuk Zala megyei szinten ezeken a versenyeken és kiemelkedő eredményeket értünk el” – nyilatkozta Varga Sz. Gábor iskolaigazgató.

A Vajda János Gimnázium diákjai az atlétika, a labdarúgás és a kézilabda mellett több sportágban versenyeznek, a sakktól kezdve az úszáson át a vívásig. A Magyar Diáksport Szövetség statisztikái szerint a keszthelyi iskolában 75 százalékos a nevezői arány, ami kiemelkedő.

Az intézmények mellett a testnevelőket is díjazták. A gimnáziumból Csikós József indította a legtöbb tanulót az elmúlt tanév diákolimpiai versenyein.

„Fontos dolognak tartom a versenysport és az élsport mellett, hogy a tömegsportban is a Vajda János Gimnáziumnak minél szélesebb skálán jelenjen meg a sportolás és akik tehetségesek, tudjanak versenyezni” – nyilatkozta Csikós József.

A 2022-23-as tanévben több, mint 3600 zalai általános iskolás vett részt diákolimpiai küzdelemben, a középiskolások közül pedig 2130-an versenyeztek – hangzott el a rendezvényen.

Sárközi István, a Zala Vármegyei Diáksport Szövetség elnöke: „A sportban két fontos tényező van; az egyik a helyezés, a másik a jelenlét. A helyezés, ami a diákoknak, akár a középiskolai akár felsőfokú tanulmányaikban, mint tanulmányi verseny többletpontot ér, a másik a jelenlét.”

A díjátadó ünnepségen Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke azt mondta, egy iskola sikerességét nem csak a tanulmányi, hanem a sporteredmények is mutatják.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek