Éljen Szent István király!

2014. augusztus 20. (szerda)

„Történelmünk viharai és csapásai ellenére szerencsések vagyunk mi magyarok, hiszen egy szent király mutat utat nekünk.” – mondta el ünnepi beszédében Ruzsics Ferenc polgármester. Az esős időjárás miatt a Balaton Színházban megtartott ünnepségen elhangzott, hogy Szent István ünnepén az államalapító értékeit és örökségét tiszteletben tartva egymást erősítve kell utat találni a magyaroknak. Augusztus 20. nemzeti ünnepünk, mely az Új Kenyér Ünnepe is, így idén is a nemzeti színű szalaggal átkötött megszentelt cipókból kínálták meg az ünneplőket Keszthelyen.

A hagyományokhoz híven ökumenikus istentisztelet keretében áldották meg az újkenyeret a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

„Békesség, becsület, tisztesség, jó erkölcs, összefogás, egymás tisztelete, hűség, szeretet és a hit.” – sorolta Szent István király államalapításakor lefektetett értékeit Ruzsics Ferenc, aki szerint ma sem szabad elfeledni ezeket és saját életünket is ezek mentén kell felépíteni. A polgármester hangsúlyozta, hogy az államalapító örökségét tiszteletben tartva egymást erősítve kell utat találni a magyaroknak.

„Találjuk meg azt az utat, amely mindannyiunk számára lehetőséget ad céljaink eléréséhez, amely segít a nehézségek átélésében!
Csak ez teheti valóvá, hogy még legalább ezer évig újra és újra, s magyarul hangozzék fel gyönyörű hazánkban, a Kárpát-medencében: éljen Szent István király!” – Ruzsics Ferenc szerint a nemzet megmaradásához és felemelkedéséhez nem megosztani, hanem egyben tartani, nem uszítani, hanem békíteni, nem butítani, hanem tanítani kell a kisebb és a nagyobb közösséget.

Szent István és az államalapítás ünnepe 1090 óta szakrális ünnep, de a történelem során többször próbálták elvenni valódi jelentését, úgy hogy alkotmányünnepnek, vagy Magyarország születésnapjának nevezték. Ruzsics Ferenc sajnálatosnak nevezte, hogy ma is van olyan politikai szervezet, amely választási korteskedésre is fel kívánja használni augusztus 20-át.

„A hazaszeretetre nem lehet senkit tanítani, egyszerűen őrült, aki önmagát tagadja.” – Márai Sándort idézte Manninger Jenő országgyűlési képviselő, aki köszöntőjében elmondta, hogy augusztus 20. és minden nemzeti ünnepünk a hazaszeretet ünnepe.

A Balaton Színházban a Bottal Fogó Tánceggyüttes adott műsort augusztus 20-án. A zalakarosi csoport többek közt verbunkot ás rábaközi táncokat adott elő.

A megszentelt újkenyeret Ruzsics Ferenc polgármester vágta fel, majd sóval együtt kínálták a vendégeknek. A kenyér és só az élet örökkévalóságának és folytonosságának szimbólumai. Az idei évben a Lipóti pékség ajánlotta fel az újkenyeret a Szent István napi ünnepségre.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)