Elkészült a vízi játszótér a keszthelyi Balaton-parton

2014. augusztus 30. (szombat)

A Balaton-parti beruházás egyik érdekes elemét, egy speciális vízi játékparkot avatott fel Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Ruzsics Ferenc polgármester. Az eseményen leleplezték a partot díszítő két új köztéri szobrot is.

A keszthelyi Balaton-part megszépítésére két ütemben összesen több mint hatszázmillió forint támogatást nyert a város az Új Széchenyi Terv keretében. Az első ütem két éve készült el, a most megvalósuló projekt annak fejlesztéseit egészíti ki.

Ebben elsőként a pavilonsor és a strandbejárat előtti sétányszakasz térburkolása készült el idén áprilisban, majd új vasúti átjáró épült, és a sínektől a két szálló közötti területig elkészült a vegyes forgalmú sétány. A vasút melletti parkolóhelyek kialakítása és a kikötő melletti sétányszakasz kiépítése is a projekt része volt.

Két köztéri szobor díszíti ezentúl a keszthelyi Balaton-partot, melyeket alkotójuk, Tóth Dávid szobrászművész jelenlétében lepleztek le pénteken. A megvalósult művek tervét többfordulós pályázati eljáráson választották ki, az önkormányzat a képzőművészeti lektorátus szakvéleménye mellett a lakosságot is bevonta a döntésbe.
Csik Ferenc egészalakos bronz szobra a móló előtti partszakaszon áll, azon a helyen, ahonnan a keszthelyi olimpikon sokszor indult úszni a Balatonba. Szobránál lánya, Csik Katalin mondott köszöntőt, és Dósa Zsolt, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke méltatta a bajnokot. Az Erzsébet királynét ábrázoló, világos színű kőből készült alkotás a róla elnevezett utca meghosszabbításában épülő sétányon kapott helyet. Itt a magyarok kedvelt királynéjának szépunokája, Habsburg Lotaringiai Kinga főhercegnő mondta el gondolatait.

Az ünnepség végén került sor a legnagyobb attrakciónak számító vízi játékpark átadására. A létesítmény olyan interaktív elemekből áll, melyek segítségével a gyermekek – háromtól tizenkét éves korig – szórakoztató formában, tapasztalati úton, játszva szerezhetnek ismereteket különböző fizikai jelenségekről. Manninger Jenő és Ruzsics Ferenc népes gyereksereg gyűrűjében avatta fel a játszóteret, maguk is kipróbálva az eszközöket, melyeket a kicsik nagy örömmel azonnal birtokba vettek.

(fotó: zaol.hu)