Elkészült idén is a Magyarok Kenyere

2021. augusztus 23. (hétfő)

Több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak idén is a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program keretén belül. A zalaiak is évről évre több tonnával tudnak hozzájárulni a sikerhez. A búzaadományok gyűjtése egészen augusztus 20-ig tart, Magyarországon 96, külhonban pedig további mintegy 170 helyszínen fogadják a felajánlásokat. A rendezvényről a keszthelyi ünnepségen számolt be Süle Katalin.

2020-ban már az 1100 tonnát is meghaladta a búzaadomány mennyisége a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében. A gazdálkodók által felajánlott terménnyel közel 100.000 határon inneni és túli magyar gyermek és család mindennapi kenyeréhez tudnak hozzájárulni

A programról a keszthelyi városi ünnepségen Süle Katalin, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének elnökasszonya elmondta, a gazdáknak a 15 millió búzaszem program azt jelenti, hogy minden magyar egyszerre ünnepel augusztus 20-án, éljen bárhol is a világban. Úgy fogalmazott, az ünnep üzenete az, hogy egy kenyéren vagyunk.

„Ópusztaszeren augusztus 6-án zajlott a Magyarok Kenyere program búzaösszeöntő ünnepe. Ezen az ünnepen nem csak a 19 megyei gazdaszervezet vitte el a búzáját, hanem elhozták a határon túli gazdaszervezetek képviselői is a búzát, amit az ott élő gazdatársak felajánlottak. Összeöntöttük ezt a búzát és ebből a búzából hoztuk el azt a mennyiséget, amiből ezek a kenyerek elkészültek.”

Süle Katalin köszönetét fejezte ki Király Lászlónak, aki minden évben figyelmet fordít arra, hogy az összeöntött búza külön őrlésre kerüljön és eljuttatja azt Buzsáki Ferencnek. Neki is köszönetet mondott az elnökasszony, hogy mindig megsüti a Magyarok Kenyerét.

„Azt a Magyarok Kenyerét, amihez az egyéb alkotóelemek is mindannyiunk szívéhez közel áll. Hiszen a vizet azt hagyományosan a Tisza forrásáról, Kárpátaljáról hozzák a gazdatársak, a só Erdélyből érkezik Parajdról. A kovászt pedig minden évben egy határon túli gazdatárs juttatja el hozzánk az összeöntés ünnepére. Az idei évben Délvidékről érkezett a kovász. Tehét, hogyha erre az asztalra nézünk, akkor joggal mondhatjuk azt, hogy a Magyarok Kenyere program – 15 millió búzaszem nemzeti programmá vált éshirdetjük azt nagyon nagy szeretettel, hogy egy kenyéren vagyunk.”

Az ünnepség végén Süle Katalin, Nagy Bálint és Manninger Jenő felszeletelték a kenyereket, melyből mindenki kaphatott kóstolót.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8336-elkeszult-iden-is-a-magyarok-kenyere