Elkészültek a Fő téri templom toronykeresztjei

2011. június 3. (péntek)

A belváros-rekonstrukció keretében megújuló Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom harang- és fiatornyaira kerülő kereszteket vette át jelképesen a kivitelezőtől Ruzsics Ferenc polgármester és Tál Zoltán plébános.

A harangtoronynak és két melléktornyának keresztjét Kruppa Nándor tervei alapján Vincze István keszthelyi bádogosmester és fiai készítették el; műhelyükben került sor a műszaki átadás-átvételre. A nagy kereszt anyaga vörösréz, teljes magassága 3,15 méter, a megújuló fiatornyokra 1 méter magas kereszt készült.

A régi hagyományok szerint a toronygömbbe, egy leforrasztott fémhengerbe különböző dokumentumokat helyeztek el az utókor számára: fotókat a felújításról, az építési terveket, pénzérmét és egy díszes okiratot, melyet kézjegyükkel láttak el a jelenlevők.

A plébániatemplom tornyának legutóbbi felújítása a második világháború után volt. Most a tetőfedés cseréjére és a toronytest felújítására kerül sor, ezzel együtt az óra is megújul. A kereszteket elszállították aranyozásra, és a torony megújítását követően, ünnepélyes körülmények között kerülnek majd a helyükre.

(fotó: Horányi Árpád)

Kapcsolódó írások:
Múlt és jövő találkozása Keszthelyen (LÉGIFOTÓKKAL!)
A Fő téri fasor kivágása
Kamerák kereszttüzében a keszthelyi főtér
Érdekes leletek a keszthelyi ásatásokon
Változó parkolás, turistabarát újítások
Lebontják a Szentháromság-szobrot
A Várkertben is megkezdődik a felújítás
Belváros-program – márciustól felpörögnek az események
Szépülő központ – a város a lakosság megértését kéri
Új közlekedési és turisztikai információs rendszer épül