Elkezdődik a Keszthely hazavár programban pályázható lakások felújítása

2021. július 21. (szerda)

11 belvárosi lakás újul meg a Keszthely hazavár projekt keretében. Az első lakás kulcsait ma délelőtt adták át a kivitelezőnek, erre várhatóan ősszel pályázhatnak a fiatalok. A 2018-ban indult programban már 33 fő és 7 pár részesült különböző anyagi támogatásokban, és további 15-20 fő részére elegendő keretösszeg áll még rendelkezésre. Az új pályázatok kiírására várhatóan idén augusztusban kerül sor.

A lakáskulcs átadásával kezdődik el annak az első belvárosi lakásnak a felújítása, amelyre a Keszthely hazavár program keretein belül pályázhatnak a fiatalok. A projektre csaknem 200 millió forintot nyert a keszthelyi önkormányzat. Ebből tanulmányi, kereseti és rezsitámogatással segítik azokat a 18 és 35 év közötti fiatalokat, akik a városban képzelik el a jövőjüket. A pályázat megvalósítása 2018-ban kezdődött, eddig 33 fő részesült különböző anyagi támogatásban és 7 párnak segítették az első lakáshoz jutását.

„Pályázati felhívásokra lehet jelentkezni, ezt idén várhatóan a lakásokkal együtt fogjuk meghirdetni. Jelenleg még keresetkiegészítő támogatásra, rezsitámogatásra és tanulmányi ösztöndíjra van lehetőség, ezeket lehet majd még megpályázni. Nagyjából 15-20 fő közötti létszám az, aki még sikeresen elnyerheti ezeket a támogatásokat a rendelkezésre álló keretösszeg terhére.” – tájékoztatott Remete Zsuzsa, a projekt szakmai vezetője.

A Keszthely hazavár program keretein belül még 11 millió forint áll rendelkezésre a különböző – úgynevezett soft – támogatásokra – tájékoztatott Remete Zsuzsa. Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere a kedd délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, ősztől már lakásra is pályázhatnak a fiatal párok. A belvárosban 11 önkormányzati lakás újul meg, mely kedvező rezsidíj ellenében biztosít lakhatást az életkezdéshez. A teljes körű felújítás mellett a lakásokat bútorozva és gépesítve adják át a sikeres pályázóknak. Bérleti díjat nem kell fizetni.

„Örülök, mint belvárosi képviselő is, hogy itt, a belvárosban újulnak meg a lakások, hiszen a belváros ez által élettel teli lesz és reméljük, hogy otthonosan érzik magukat a fiatalok. Nem csak mint képviselő, de mint városi lakos, szülő, nagyszülő is úgy gondolom, hogy nagyon fontos ez a program. Ez, mint fecskelakás, úgy fog üzemelni, egy évig használhatják a fiatalok teljes berendezéssel, amelyet pályázat útján nyerhetnek el, majd további egy évig pedig mások fognak beköltözni, hogy minél több fiatalnak legyen erre lehetősége.” – tájékoztatott Keszthely alpolgármestere.

A lakásokra 18-35 év közötti fiatal párok pályázhatnak, a kiírás idén augusztusban várható. A projekt az anyagi támogatás mellett számos életpálya-tervezést segítő szolgáltatást nyújt a pályakezdő fiatalok számára. Eddig összesen 150 főt vontak be a különböző előadás-sorozatokba, a tájékoztató rendezvények segítségével pedig mintegy 300 főt értek el.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8238-elkezdodik-a-keszthely-hazavar-programban-palyazhato-lakasok-felujitasa