Elkezdődött a 19. Táncpanoráma

2021. szeptember 10. (péntek)

19. alkalommal kezdődött el Keszthelyen a Táncpanoráma. Ebben az évben is nagynevű társulatok lépnek fel négy napon keresztül a Balaton Színházban. A rendezvénysorozatot a Bozsik Yvette Társulat kezdte meg. A magyar népmesék világába repítették el a közönséget a tánc nyelvén keresztül. A vasárnapig tartó program keretén belül a Szegedi és a Győri Balett valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei is fellépnek.

A papucsszaggató királykisasszonyok, A kicsi dió, Az aranyszőrű bárány, A székely asszony és az ördög, valamint A só című magyar népmesét is láthatta a közönség csütörtökön a színházban. A Bozsik Yvette Társulat már több gyermekeknek szóló mesét álmodott színpadra. A 16 fős csapat nagyon szereti ezt a koreográfiát, melynek üzenete a fiatalokhoz és idősebbekhez egyaránt elér.

„Minden mesében különböző egyéniségeket kell megszemélyesíteni és ez nagyon jó.” – mondta el Nagy Levente táncos.

A hazai néphagyományok olyan kincsek, amelyek színes fantáziavilágukkal, humorral és furfanggal tanítanak – vallják a művészek. Azért is választották ezt a világot, mert szinte észrevétlenül tudnak rávezetni például a problémák feldolgozására. Az öt meséből álló darab különlegessége, hogy Bozsik Yvette mellett maguk a táncosok is választhattak történetet és maguk kreálhatták meg a koreográfiát.

„Hát elég rég játszottuk megmondom őszintén, tehát most egy másfél éve nem tudtuk játszani, hiszen nem tudtak jönni a gyerekek a színházba nagy szomorúságomra. De az előtte lévő élmények a MÜPA-ban volt a bemutató, azok nagyon-nagyon jók voltak és örülök, hogy most eljöhettünk Keszthelyre és ide is elhozhattuk ezt az előadást.”

A Táncpanorámát 19. alkalommal szervezi meg Keszthelyen a Nemzeti Táncszínház. A Balaton Színház is örömmel ad otthont a rendezvénynek, melynek mindig nagy sikere van.

„Hiszen ez egy olyan rendezvény, ami gyakorlatilag tekinthető szezonkezdetnek is. Mindig szeptemberben kerül megrendezésre és mondhatjuk azt, hogy az első, valóban komolyabb színházi eseménye általában a háznak. Az elmúlt 19 év során elmondhatjuk, hogy az ország legkiemelkedőbb tánccsoportjai megfordultak nálunk.” – emelte ki Osvald Bálint igazgatóhelyettes.

A Táncpanoráma vasárnapig tart. Pénteken a Szegedi Kortárs Balett Blue és a The Black Paintings című előadását, szombaton pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Napszédítőjét láthatja a közönség. Vasárnap a Győri Balett egy klasszikust hoz el Keszthelyre, az Anna Karenina-t táncolják.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8397-elkezdodott-a-19-tancpanorama