Elkezdődött a 28. Zalai Borcégér Keszthelyi Borünnep

2020. július 31. (péntek)

Zene, bor és jó hangulat – 28. éve ez a védjegye a Zalai Borcégérnek. Bár a járványhelyzet miatt idén kérdéses volt, hogy meg lehet-e tartani a programot, a szervezők úgy döntöttek, hogy az előírások betartásával megszervezik a boros eseményt. A Balaton-parton helyi borászok nedűit lehet kóstolni, de a gasztronómia szerelmesei is találnak maguknak kedvükre valót.

A térség pincészeteinek borait kóstolhatják az érdeklődők öt napon át Keszthelyen. A Balaton-parton szerdán este vette kezdetét a 28. Zalai Borcégér, amely a helyi borok hagyományos ünnepe. A rendezvényre évről-évre nem csak a keszthelyiek látogatnak ki, sokan időzítik a programhoz a nyaralásukat.

„Hódmezővásárhelyről érkeztünk és biciklitúrán vagyunk. Ez a harmadik állomásunk ma.” – mondta egy résztvevő, Vacsi László.

„Mi pontosan a keszthelyi, illetve a Zalai Borcégér miatt vagyunk itt. Imádjuk, tizenéve ide járunk. Fantasztikus itt a hangulat általában, inkább úgy mondom. Most is örülünk neki, hogy itt lehetünk, és kóstolgatjuk itt a finomabbnál finomabb és szép borokat. Ez pont egy csodálatos olaszrizling.” – tette hozzá egy másik résztvevő, Mosonics Miklós.

A platánfák alatti sétány megtelt emberekkel, de a pincészetek is szép számban kitelepültek. Keszthelyről, Cserszegtomajról, Vonyarcvashegyről és Reziből is érkeztek borászok, akik mind nagy örömmel fogadták, hogy nem maradt el a rendezvény. A borosgazdák mind egyetértettek abban, rendkívül fontos a fogyasztók visszajelzése, azt azonban fájlalták, hogy idén a szakmának nem volt lehetősége megítélni a borokat.

„Azért csalódottak voltunk, pont azért, hogy elmaradnak a borversenyek. A tavalyi évben igazán szép borok lettek, főleg az olaszrizling nálunk, ami mindig kiváló szokott lenni vagy a cserszegi fűszeres, rozé. Így nem tudtuk megmérettetni őket itt a környező borversenyeken.” – emelte ki Decsics Györgyné, szőlősgazda.

A program megnyitóján Dr. Brazsil József Dr. Bakonyi Károlyról emlékezett meg. A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere elmondta, a cserszegi fűszeres hazájában a bor az itt élő emberek életének része. Hangsúlyozta, a 2019-es évjárat kiemelkedő volt, így a borok mindenki megelégedésére szolgálhatnak.

„Nagyon szép őszünk volt ’19-ben, nem kellett olyan hirtelen megérniük, nagyon jó volt a csapadék ellátás. A napocska sütött egész hosszasan. Ilyet nem szabad mondani, de a vénasszonyok nyara eléggé kihúzhatta a szüretet, és általában nagyon magas cukorfokkal kerültek be a pincékbe. Tehát tavaly aki cukrot használt, az csacskaságot tett.” – tájékoztatott a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

A Zalai Borcégért minden évben a Goldmark Károly Művelődési Központ szervezi az önkormányzattal együttműködve. Idén sokáig kérdéses volt, hogy meg lehet-e tartani a programot. Végül a szervezők és a városvezetés úgy döntött, hogy szerényebb formában ugyan, de megnyitják a borutcát az érdeklődők előtt.

„Ez azért egy óvatos, csendes, körültekintő, szerény borfesztivál, nem olyan mint az előzőek. Sokáig nem lehetett tudni, hogy ezt meg lehet-e tartani, és aztán nagyon körültekintően, az összes óvintézkedést és rendeletet figyelembe véve szerveződött így meg, hogy a borosok a közönségükhöz juthassanak, hogy mi a kedvenc borainkhoz juthassunk és egyáltalán legyen szórakozás itt a Balaton-parton.” – emelte ki Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

A rendezvény öt napja alatt idén helyi és környékbeli zenekarok lépnek fel, háttérzenét szolgáltatva a bórkóstoláshoz. A gyerekek sem maradnak program nélkül, játékpark és bohóc is várja a kicsiket.

Regman Karola – Keszthelyi TV