Elkezdődött a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó

2024. május 17. (péntek)
KesztHelyi identitás

Szakmai konferenciával, termelői vásárral, valamint sportprogramokkal várják az érdeklődőket a második Keszthelyi Agroturisztikai Találkozón. A kétnapos programon nem csak a MATE hallgatói vehetnek részt, hanem mindenki, aki érdeklődik az agrárium iránt. A KATT mellett most tartják a 65. Georgikon Napokat is.

A MATE több campusáról érkeztek hallgatók és oktatók a kétnapos rendezvényre. Emellett számos kiállító is képviseltette magát, akiknél a legújabb technológiai vívmányokat is megismerhették az érdeklődők. A Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót tavaly hívták életre azzal a céllal, hogy ötvözzék az elméleti és gyakorlati oktatást, valamint a turizmust, a sportot és a kultúrát. A következő években a MATE kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a Georgikon az agroturizmus központja legyen, emellett számos fejlesztés is várható.

„Nekünk az az elvünk, hogy akkor tudunk vonzerőt adni ennek az intézménynek a továbbiakban, hogyha a tartalmi megújulás mellett az infrastruktúrát is megújítjuk. A tartalmi megújulás is zajlik, hiszen átalakult az agrártudomány, megváltoztak az elvárások, nagyon dinamikus a fejlődés. ehhez igazítani kell az oktatást és a kutatást is. Éppen ezért új szakokat indítunk, olyan szakokat, amelyek már elavultak, kivezetjük. tartalmában megújítjuk az agrármérnöki képzést, az agroturisztikát bevettük a portfólióba, az oktatási portfólióba.” – tájékoztatott Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi egyetem rektora.

Az esemény megnyitóján elhangzott, a találkozó célja, hogy összekapcsolja az egyetemet, és az ahhoz kötődő vállalatokat, szervezeteket. Emellett kiemelten fontos az is, hogy az elmélet és a gyakorlat összekapcsolódjon. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kiemelte, a városnak is nagyon fontos a Georgikon, hiszen az agráriumnak és a turisztikának is több évszázados hagyományai vannak. Hozzátette, a magas szintű oktatás és tudományos munka mellett fontos az is, hogy a hallgatók jelen legyenek Keszthely életében.

„Hogyha agrárium és turizmus, akkor nyilván Keszthely azt gondolom, hogy egy ideális hely erre. Az adottságok ezt szinte meghatározzák, hogy itt kell lenni egy ilyen képzésnek. Másfelől pedig nyilván azok a felújítások és beruházások azt jelentik, hogy hosszú távú jövőre készülnek, ha ilyen nagy beruházásokat hajtanak végre. Ez megnyugtató azt hiszem, és ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy hosszú távon is egyetemi város lesz Keszthely.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A kollégium háta mögött az idén is megtartják a termelői vásárt. Levendula, mézek, a Georgikon pincészet borai várják az érdeklődőket. Emellett labdarúgókupa, vitorlázás, pálinkakóstolás és koncertek is szerepelnek a programok között.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek