Elkezdődött a keszthelyi Balaton-part újabb fejlesztése

2014. január 23. (csütörtök)

Elindult a beruházás második ütemének kivitelezése a keszthelyi Balaton-parton – erről tartott ma sajtótájékoztatót Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Pálinkás Róbert alpolgármester. A nagyszabású projekt bontási és építési munkálatainak egy részét az időjárástól függően még tavasz előtt szeretnék elvégezni annak érdekében, hogy a turisztikai szezonra elkészülhessen a fejlesztés nagy része.

Az arra sétálók a napokban ismét építési területekkel találkozhatnak a keszthelyi Balaton-parton; megkezdődött az önkormányzat újabb nagyprojektjének kivitelezése. A már megvalósult első ütemet követően – melyet 2012 nyarán adtak át a lakosságnak – sikerrel pályázott a parti fejlesztés folytatására a város, újabb mintegy háromszázötvenmillió forint uniós támogatásra elnyerve.

Az aszfaltburkolatot már nagy területen felszedték a kivitelezést közbeszerzési eljáráson elnyert keszthelyi székhelyű Fitotron System Kft. munkatársai. Elsőként a bazársor előtti új sétány kialakítását végzik annak érdekében, hogy a gyalogosforgalom mielőbb zavartalan legyen ezen az útvonalon. Ezzel párhuzamosan a szomszédos parkoló területén is zajlanak a munkák, a megszűnt várakozóhelyek helyett hamarosan kialakítják az új parkolókat a vasút melletti területen. A burkolatok alépítményeinek kialakítására, a közművek kiváltására, valamint az újonnan épülő létesítmények közműellátottságának kiépítésére is ebben az időszakban kerül sor. Ezeket a munkákat, illetve a burkolatbontásokat még a nagyobb fagyok előtt szeretné befejezni az építtető.

A felépítmények kivitelezése és a kertépítészeti munkák várhatóan tavasszal kezdődnek meg, ahogy az időjárás engedi. A területen felállítandó két köztéri szobor (Erzsébet királyné és Csik Ferenc egészalakos szobra) megvalósítására pályázatot írt ki a város. A beérkezett terveket a Képzőművészeti Lektorátus véleményezte, és két-két alkotást szakmai ajánlásokkal javasoltak továbbgondolásra; végleges döntésre így egy második fordulót követően kerülhet majd sor.

A projekt keretében a parti sétány tovább folytatódik majd a KJAVSE kikötő mellett, a part és a kerékpárút között. Az Erzsébet királyné útja folytatásában a síneken túl található útszakasz is díszburkolatú sétány lesz, egészen a Balaton és Hullám szállók közötti térig, ahol egyesül a mólóra vezető úttal. Megújul a strandhoz vezető, a pavilonsor előtti sétány is. Több szabadidős létesítmény szolgálja majd a terület szezonon kívüli jobb kihasználtságát. Az Erzsébet királyné sétány mellett turisztikai központ épül, mely magába foglal kerékpáros pihenőt és információs pontot, bűnmegelőzési irodát, büfét és pelenkázásra is alkalmas vizesblokkot. A szállók épületei mögött a Borbás Vince sétányig terjedő területen új funkciójú tér jön létre, egész évben elérhető, különböző rekreációt szolgáló funkciókkal. Ezen a téren kap helyet egy 20 méter átmérőjű, kör alakú műjégpálya, csiszolt beton felülettel. A terület központi részére intenzív igénybevételre tervezett skate játékelemek kerülnek, melyekhez mozgatható, a tér átrendezését lehetővé tevő mobil lelátók készülnek a közönség számára. A gyermekek három korcsoportja számára is használható, interaktív elemekből kialakított vízi játékpark készül, ahol a kicsik szórakoztató formában, aktívan szerezhetnek ismereteket különböző fizikai jelenségekről. Emellett jelentős zöldterület-fejlesztés egészíti ki a projektet.

A beruházás befejezése az első félév végére várható, így az idei turisztikai szezonban egy még tovább szépült Balaton-parttal találkozhatnak a turisták és a helyi lakosok.

LÁTVÁNYTERVEK:

Nézze meg galériánkat!