Elkezdődött a Klassz a pARTon

2019. július 25. (csütörtök)

Útjára indult a Klassz a pARTon zenei fesztivál. A következő napokban szólisták, kamara- és nagyzenekarok, billentyűs, vonós és fúvós hangszerek egyaránt főszerepet kapnak a programban. Keszthelyen a zenei utazás a Balaton-parton kezdődött ahol új lemezének anyagával mutatkozott be a Szent Efrém Férfikar.
A Balaton-parton vette kezdetét Keszthelyen a Klassz a pARTon zenei programsorozat. Az idén öt éves rendezvény Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesének, a Szent Efrém Férfikarnak az előadásával várta a közönséget. A Liszt-díjas Bubnó Tamás által vezetett együttesnek több kiváló magyar kortárs komponista is írt 2002 óta műveket, de ők maguk is készítenek átiratokat és átdolgozásokat. Új válogatások lemeze két hete jelent meg,melynek repertoárja egy kontinenseken átívelő zenei utazás.

Ezen olyan zenék vannak melyek olyan földrészekről származnak ahol már voltunk. Afrikából, Ázsiából. Amerikából és Európából és onnan a szakrális zenéknek a gyöngyszemeit válogattuk, tehát ami nekünk nagyon megtetszett. Indiába vagy Dél-Amerikába. Úgy gondoltuk,hogy ezt feldolgozzuk és ezért is viseli a lemez azt a címet,hogy Wings ,ami lefordítva magyarra kicsit bővebben, Angyalszárnyak.”- mondta a kar vezetője, Bubnó Tamás.

A koncert igazi minőségi kikapcsolódást nyújtott a közönségnek. Az Érdi Tamás és művész barátai által elindított Klassz a pARTon fesztivál öt éve tizenegy koncerttel indult. Az idén hatvan koncertet, közte 40 klasszikus zenei és 11 ifjúsági koncertet, valamint 11 művészeti és ismeretterjesztő foglalkozást kínál a közönségnek 12 településen augusztus 30-ig. Keszthelyen három helyszínen várják a klasszikus zene kedvelőit.

„Megnéztük ezt a várost,mint ahogyan több Balaton-parti települést és Keszthely kiugróan híres a kulturális életéről,kulturális tevékenységéről,a múltjáról. Azt gondolom,hogy elég a Festeticsekre gondolni,de ebbe a sorba felzárkózik a mostani kulturális intézmény rendszer és egy olyan helyzet alakult itt ki,hogy nekünk itt partnerünk a kastély, a Festetics kastély is és a Balaton Színház is, tehát a közművelődési intézmény is.” -emelte ki Horváth Viola projekt menedzser.

A Klassz a pARTon Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum tükörtermében folytatódik szerda este Illés Eszter fuvolaművész,Stark János Mátyás hegedűművész és Szedmák Eszter csemballóművész koncertjével. 25-én Jávorkai Sándor és Jávorkai Ádám koncertjére a Fő téri templomba várják az érdeklődőket . 26-án pedig Kolonics Klára Liszt Ferenc-díjas operaénekes és Zsoldos Bálint zongoraművész lép fel a kastélyban. Az ingyenes koncertek 20 órakor kezdődnek.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6259-elkezdodott-a-klassz-a-parton?fbclid=IwAR3zAtyfRHiykawsGcSK88elNzPaSD5m8yAz1HCF8B4uhYZ_E-OscjXJy-8