Elkezdődött a legidősebbek oltása

2021. február 5. (péntek)

Elkezdődött a 80 év felettiek oltása Zala megyében is. A keszthelyi Alapellátási Intézet két praxisában a helyszínen oltanak 10-10 embert, de a kórház oltópontjára is delegálhatnak 6-6 pácienst. Dr. Vajda Gábor, a Zala megyei háziorvosok szakmai vezetője elmondta, annak sem kell megijedni, aki megbetegedett az oltás időpontjára, nekik ugyanis lesz lehetőségük pótolnia vakcinát.

Elkezdődött a legidősebb korosztály oltása Keszthelyen is. A 11 háziorvosi praxis mindegyike küldhet betegeket a kórház oltópontjára, kettő az Alapellátási Intézetben is megkezdhette a vakcinációt. A két körzetet aszerint jelölték ki, hogy melyikben van a legtöbb idős páciens. Az oltásra regisztráltakat időpontra hívják be a háziorvosi rendelőbe, a szakemberek csak akkor mennek házhoz, ha az igénylő mozgásképtelenség vagy egyéb ok miatt nem tud megjelenni a rendelőben.

„„Ez jó mindenkinek. Aki nem akar beteg lenni, az oltassa be magát.” – mondta Sári Józsefné.

Dr.Győri Dánielné a következőket mondta:”„Saját magamért, meg a hozzám tartozókért is, hogy nehogy elkapják ezt a csúnya betegséget.”

A háziorvosi rendelőkbe Moderna vakcina érkezett, ennek az az oka, hogy az oltás tárolási feltételei egyszerűbbek, mint a Pfizeré. A két körzet egy-egy ampullát kapott, ez 20 páciens oltására elegendő. Emellett zajlik a vakcináció a Keszthelyi Kórházban lévő oltóponton is.

„A 11 háziorvosi körzetünk közül mind a 11 6-6 főt beküldhetett a keszthelyi oltópontra. Tegnapi napon kezdődtek el ott az oltások, tegnap 4 körzet, ma 4 körzet, illetve szombaton is délelőtti órákban 3 körzetnek az oltása fog folyni. Ezzel párhuzamosan a mai napon itt a rendelőintézetben is megkezdődik az oltás. Jelen pillanatban egy praxis kapta meg a védőoltást, az ő betegeit oltják ma reggel 8 órától, várhatóan néhány perc múlva be is fog fejeződni a 10 betegnek az oltása. Illetve holnap délelőtt egy másik praxis fog még oltani.”- adott tájékoztatást Kezste Gábor a keszthelyi Alapellátási Intézet vezetője.

A gyenesdiási háziorvosi rendelőben is oltották az idős embereket. Délután két órára érkeztek a rendelőbe. A háziorvosi parxisokban is 10 beteg oltására került sor. Az oltásra érkezők elmondták miért döntöttek az oltás mellett.

„Azért mert félek ettől a nagy betegségtől. Hallani, hogy nagyon sokan meghalnak. Hát inkább megelőzzük a bajt.”- mondta Gombás Istvánné.

A 82 éves Marika néni évek óta több betegséggel küzd mégsem gondolkodott azon, hogy beadassa-e a koronavírus elleni védőoltást.

„Én azért gondolom azt úgy, hogy biztos, ami biztos. Mert ha használ, akkor az jó és ha nem használ, arról sem tehet senki. Ez egy olyan dolog, hogy kezdetleges. Ezt még mindenki nem is ismerheti,és én ezt egy nagyon ötletes, nagyon kedves,szép dolognak tartom. A törődést, a hozzáállást és az emberek életbentartását.”- mondta Lapu Jánosné.

Zala megyében 20 körzetnek jutott 10-10 ampulla Moderna gyártmányú vakcina, ez 200 fő beoltására elegendő.

„Ez területileg lett igazságosan elosztva. Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely, Zalaszentgrót és Lenti körzetében. Falusi körzetekben is, városi körzetekben is, és a Zala Megyei Kormányhivatal által kiválasztott körzetek oltják ezeket a vakcinákat.”- mondta el tájékoztatásul Dr. Vajda Gábor háziorvos, a Zala Megyeii Oltóbizottság tagja.

Vajda Gábor azt is elmondta, hogy a vakcina beadása előtt mindenkinek vérnyomást és lázat mérnek. A háziorvosok ismerik a betegeket. Csak az oltásra javasolt személyek kaphatják meg a vakcinát.

„Tudjuk, hogy mik azok a kizáró betegségek amiben a beteg szenved és az ellenjavallatot képez az oltás ellen. Ilyen ellenjavallat az autoimmun betegség aktív szakasza, daganatos betegség, kemoterápia alatt lévő beteg. Nem oltunk lázas betegeket ahol felmerül bármiféle infekció.”- mondta Vajda doktor.

Azoknál az idős embereknél akik tervezetten most kaptak volna oltást,de az valamilyen egészségügyi akadályba ütközött lesz lehetőség pótlásra. A tervek szerint február közepétől megkezdődhet a 60 év felettiek oltása is.

Hegedüs Éva – Regman Karola- Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7792-elkezdodott-a-legidosebbek-oltasa