Elkezdődött a Nagyhét

2021. március 29. (hétfő)

A hétvégén volt virágvasárnap. A katolikus egyházban ezzel kezdetét vette a Nagyhét. A nagyböjti időszak utolsó napján Jézus Jeruzsálembe történő bevonulására emlékeznek. Idén a járvány a hagyományos szertartásrendet is átszabja, ezért virágvasárnapra különleges üzenetet fogalmaztak meg a katolikusok.

Bár a körmenetet ebben az évben a járvány miatt nem tarthatták meg, a pap és az őt kísérő ministránsok is a hagyománynak megfelelően pálmaágakkal a kezükben vonultak be a templomba. A virágok emlékeztetnek Jézus Jeruzsálembe való bevonulására, amikor pálmaágakkal a kezükben ünnepelte őt a tömeg. Ezt szimbolizálja hazánkban a barka, ezzel köszöntik a hívek a Megváltót. Az Úr szenvedésének vasárnapja néven is ismert esemény a barkaszenteléssel kezdődött. A növényhez néphagyományok is kötődnek.

„Ha Nagyidő volt, akkor ezt elégették hogy a szentelt barkának a füstje űzze el a villámcsapásokat vagy ehhez hasonlókat. Tehát ilyen jelentősége is van. Illetve a kis barkákat, bimbókat, azokat úgy szétszórták a kertben, vagy kivitték a mezőre, ilyen szempontból kapcsolódik egy népi áhítat is a mai ünnephez.” – osztotta meg Mezei András plébános.

A virágvasárnapi szentmise evangéliumi szakaszában Jézus szenvedéstörténetét és kereszthalálát, azaz a passiót olvasta fel Mezei András atya. Bár ezt általában a kórus énekli el, a járványügyi szabályok miatt most ehhez is más megoldást kellett keresni. A katolikusok legnagyobb ünnepére való felkészülésnek több üzenete is van. A katolikus hírportál úgy fogalmazott, ez a virágvasárnap egy sajátos lehetőséget biztosít, hogy Jézus szenvedésére való emlékezés különös módon erősítse meg a híveket a világjárvány idején. Mezei András atya elmondta, fontos megerősíteni a hitünket Jézus Krisztusban.

„Az egész üzenete a mai vasárnapnak az, hogy hozzunk döntést Jézus mellett és semmi áron ne forduljunk el tőle. Tehát ne legyünk széltől lengetett nádszál módjára viselkedő emberek, hanem igenis keresztünket vállalva hordozzuk a mindennapi kereszteket, amelyet az élet adott.”

A nagyhét során a katolikus egyház kifejezi hitét abban, hogy a dicsőséges bevonulás a kezdete annak az eseménysorozatnak, mely Jézus kereszthalálával folytatódik. Végül húsvétkor, a feltámadásával teljesedik be, elhozva a magával a megváltást, mely a hívőkben az örök élet reményét táplálja. A virágvasárnapi szentmise végén bárki vihetett magával haza szentelt barkát. Ezeket a ministrások osztották ki. A megmaradó növényeket elteszi az egyház. Ezeket egy év múlva hamvazószerdán fogják elégetni és a megszentelt hamuját hasznosítani.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7925-elkezdodott-a-nagyhet