Elkezdődött a Szépkorúak Hete

2020. október 6. (kedd)

Az ENSZ közgyűlése már 1991-ben az idősek világnapjává nyilvánította október 1-t. Azóta számos országban rendezvényekkel köszöntik az idős embereket. Keszthelyen Hegedüs Endre zongoraművész hangverseny vette kezdetét a Szépkorúak Hete, a zene világnapján. Október 9-ig kiállítás, előadások és szórakoztatóműsor várja a program résztvevőit a Balaton Színházban.

Október első hete az idén is az időskorúaké Keszthelyen. Egy héten át számos kikapcsolódási lehetőséget kínál a Balaton Színház a Szépkorúak Hete rendezvénysorozat keretében. A látogatók figyelme hétfőn Varga Istvánné Mayer Ilona amatőr festő munkáira irányult a Simándy teremben. A tájképek, csendéletek és portrék festője 21 éve ragadott először ecsetet, hogy gondolatait, a fényképezőgéppel rögzített képi világot vásznon is megmutassa. A zalaszántói születésű, Keszthelyen élő alkotót Csányi Zoltán tanár mutatta be. Az érdeklődő közönség megtudhatta, hogy Varga Istvánné Mayer Ilona képein gyakran visszatükröződik gyermekkora. A zalaszántói hegy ahol felnőtt. Az erdőkkel körülölet táj, a víz, az állatok, amik gyakran megjelennek festményein. Varga Istvánné felnőttkorban, gyermekei biztatására kezdett festeni. Egy sokak által tisztelt és szeretett keszthelyi festő tanítványa volt.

„Mikor visszajöttem Debrecenből akkor volt Dore Nagy Aladárnak festőiskolája. Tulajdonképpen oda eljártam, ott akvarelleket tanultunk festeni meg rajzolni tanultunk, de a gyerekeim vettek nekem festészetről tankönyveket és akkor tértem át a vászon és olaj festészethez. Na…most nagyon szívesen festem a környék tájait-nem véletlenül a Festetics-kastély, de elsősorban a Hullámszállót. Lefényképezem és fényképről, és amit nem értek akkor visszamegyek, és mindig megnézegetem.”-mondta el Vrga Istvánné.

Varga Istvánné nyugdíjasként sok időt tölt festéssel, képeiről egy rövid tárlatvezetésen beszélt. A Szépkorúak Hete rendezvény kiváló alkalmat adott számára is, hogy Keszthelyen is megismerjék.

„Amikor 2009-ben kitaláltuk ezt a programsorozatot, akkor is az volt a célunk, hogy tematikus heteket szervezzünk. Én úgy gondolom, hogy a tematizált programokra jobban odafigyelnek az érdeklődők, a hozzánk érkezők és így került be a programsorozatunkba a Szépkorúak Hete is. S azt valóban a visszajelzések alapján lehet látni, hogy ilyenkor egy kicsit jobban fókuszálunk arra a témára, arra a hétre- mint jelen esetben most az idősebbekre- amiről szól az egész heti program sorozatunk.”- adott tájékoztatást Csengei Ágota a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

Az október 9-ig tartó programon mozgással, vetélkedővel és szórakoztató műsorral is várják az érdeklődőket. Varga Istvánné képeit október 31-ig láthatja a közönség a Balaton Színházban.

https://tvkeszthely.hu/hirek/7466-elkezdodott-a-szepkoruak-hete

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió