Elkezdődött a tartalékosok kiképzése

2019. december 4. (szerda)

Több mint 20 éve nem volt Keszthelyen ilyen jellegű együttműködés a Magyar Honvédséggel – hangzott el az önkéntes tartalékosok kiképzésének hivatalos megnyitóján. Keszthelyen közel fél éve toboroz a honvédség, mostanra a század már csaknem 100%-os feltöltöttséggel működik. Az önkéntesek elméleti és gyakorlati képzést is kapnak.
Hivatalosan is elkezdődött az önkéntes tartalékosok képzése Keszthelyen. A toborzóiroda július közepén nyitotta meg kapuit a belvárosban. A kiképzésen elhangzott, ez országosan is egyedülálló, hogy a település központjában van lehetőség katonai szolgálatra jelentkezni. Bár a katonaság férfias szakmaként él a köztudatban, a keszthelyi század sorait hölgyek is erősítik.

„Én még az a korosztály vagyok, akinek nagyon sok barátja és néhány évvel idősebb ismerősünk van, akik teljesítettek sorkatonai szolgálatot, és nagyon sok katonatörténetet hallottunk és mindig is vonzó volt számomra az egyenruha, illetve kíváncsi voltam a katonai életre.” – mondta az egyik önkéntes tartalékos-jelölt, Gyetvai Alexandra.

A programon elhangzott Keszthely és a Magyar Honvédség között több mint húsz éve nem volt ilyen jellegű együttműködés. A tartalékos rendszer megújítása 2016-ban fogalmazódott meg, ekkor vezették be a területi tartalékos szolgálati formát. A zászlóaljak kialakítása 2017-ben kezdődött meg, a kiképző századokat pedig 2018 óta szervezi a Magyar Honvédség. A tartalékos erők a főerők tevékenységét egészítik ki.

„A főerőknek a feladataiknak egy részét átveszik a területnek a kontrollálásában, a katonai felügyelet alatt tartásában. Ellenőrző-áteresztő pontok telepítésével, járőrözéssel valós katonai feladatokat hajtanak végre. Mivel szövetségi rendszerben van a Magyar Honvédség a NATO-ban így egyedül nem vívjuk meg a harcunkat, hanem baráti segítséggel.” – tájékoztatott Kecskés Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnok-helyettese.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere beszédében köszönetet mondott mindazoknak az önkénteseknek, akik a keszthelyi századba jelentkeztek tartalékosnak. Kiemelte, a kiképzések során egy erős közösség kovácsolódik a jelöltek között, a megfelelően felkészült tartalékosok pedig biztonságot jelentenek a keszthelyiek számára is.

„Egy erős közösség erős egyénekből áll és a közösségen belül minden olyan szegmenst támogatnunk kell ami valóban hozzájárul Keszthely városának az erősítéséhez, legyenek azok idősek, legyenek azok fiatalok vagy ebben az esetben legyen az a honvédséggel való együttműködés. Több mint 20 éve nem volt ilyen jellegű együttműködés Keszthely városában a honvédséggel, ami most az elmúlt hetekben elindulhatott.” – emelte ki Keszthely polgármestere.

A honvédség képviselői elmondták, a toborzóiroda továbbra is nyitva áll mindenki előtt, aki szeretne tartalékossá válni. A jelentkezés és az önkéntesek kiképzése is folyamatos.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6637-elkezdodott-a-tartalekosok-kikepzese?fbclid=IwAR1N-Y4mXfp0ZDlR9zgEvQOXNEYxVne-xGhmqQmwezhlmKEEruKTf9zimFg