Elkezdődött az érettségi

2024. május 6. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Magyar nyelv és irodalomból adtak ma számot tudásukról a tanulók, ezzel kezdődött meg az idei érettségi a kötelező tantárgyakból. Az írásbeli részében ebben az évben több változás is életbe lépett. Középszinten a vizsga I. részéből kikerült a gyakorlati szövegalkotás, a helyére pedig egy irodalmi műveltségi tesztet raktak. A II. részben pedig egy műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé közül választhattak a diákok.

Reggel 8 és fél 9 között folyamatosan gyülekeztek a diákok az Asbóth iskola környékén. Még volt idő a közös találkozásra, megbeszélésre, egymás nyugtatására. A vizsga minden tanuló életében mérföldkőnek számít, hiszen ezzel ér véget a középiskolás élet.

A vajdások közül többen a kockafáknál és a Várkertben várták a kezdést. Többen izgatottan indultak az iskola falai közé, úgy érezték sikeresen felkészültek a megmérettetésre.

„Fakultációra is felvettük, emelt óraszámban tanultuk, tehát úgy gondolom, hogy a legtöbbet beletettük. Külön is ugye tanultunk rá otthon meg felkészítő tanárral is, tehát reméljük a legjobbakat..” – mondta el Jávor Leila Szonja.

„Én is ugyanígy gondolom, az emelt óraszámok heti 8 órában hozzásegítettek szerintem minket ahhoz, hogy egy jó érettségit tudjuk írni ma.” – tette hozzá Garamvölgyi Alexa.

Ebben az évben komoly változások léptek életbe az érettségit illetően. Idén ugyanis az új Nemzeti alaptanterv szerint összeállított feladatsorokat írják a diákok. A Vajda igazgatója Varga Sz. Gábor szerint felkészültek a gimnazisták.

„98 végzős diákunk van az idén. 4,66-os évfolyamátlagot értek el, 26 kitűnő tanuló lett és nagyon sokan nyelvvizsgákat is tettek. Úgyhogy én meg vagyok róla győződve, hogy sikerülni fog nekik az érettségi.”

Az Oktatási Hivatal még 2021-ben osztotta meg azoknak a tárgyaknak a mintafeladatsorát, melyek idéntől változnak. A magyar érettséginél nagyobb hangsúlyt fektettek a tárgyi tudás ellenőrzésére. Középszinten kikerült az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás, helyette egy irodalmi tesztet kell megoldani. Ebben az évben a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok, az Antigoné és Ady Endre is szerepelt a feladatlapon. A második részből az összehasonlító elemzés tűnt el, itt egy témakifejtő esszé és egy műelemzés közül választhattak.

Országosan magyar nyelv és irodalomból középszinten 73.472, emelt szinten pedig 2066 diák adott számot tudásáról. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint 1161 helyszínen, több mint 112 700-an érettségiznek. A jelenlegi szakképzési rendszerben most van az első olyan évfolyam, amely az ötödik évvel zárja le az érettségi vizsgákat. Ennek megfelelően a VSZK-ban 45-en, az Asbóthban 87-en, a Közgázban 58-an, a Premontreiben pedig 57-en adnak számot tudásukról.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek