Elkezdődött az érettségi

2020. május 5. (kedd)

Országszerte 84 284 diák kezdte meg a 2020-as érettségi vizsgákat ma reggel. Keszthelyen 299 tanuló ad számot a tudásáról a következő napokban. A járványhelyzet miatt szigorú szabályok mellett zajlik a vizsga, a diákoknak maszkot és kesztyűt kell viselniük és egy tanteremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat. A végzősöknek idén csak írásbeli érettségit kell tenniük, kivéve azokat a tantárgyakat, ahol középszinten csak szóbeli vizsgarész van. Az érettségi magyar nyelv- és irodalommal kezdődött, ezt követi a matematika, a történelem és az idegen nyelv.

Érkeznek a diákok az Asbóth iskolába az érettségi első napján. Bár a járványhelyzet miatt az idei évben nem kötelező az öltöny és a matrózblúz, a diákok többsége megadja a tiszteletet az előttük álló vizsgáknak. Sokan érkeztek maszkban, de az iskola bejáratánál az osztályfőnökök is osztottak gumikesztyűt és textilmaszkot a diákoknak. Fontos szabály, hogy ezek viselete kötelező a folyósokon és a közösségi tereken, a vizsgadolgozat írása közben azonban csak ajánlott. A diákok a kialakult helyzet ellenére is fel tudtak készülni az érettségire.

„Így kicsit azért nehezebb igen, mert otthon kellett gyakorolni, és váratlanul ért minket az egész, hogy otthon kell maradni.” – mondta Harai Dániel, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziumának tanulója.

„Így nehezebbnek tűnik a helyzet, de nagyon semmi nem változik lényegében. Kicsit körülményesebb, kicsit kevesebbet kell úgymond foglalkozni ezzel, mert nem lesznek szóbelik, de azért ugyanúgy megterhelő mindenkinek. Remélem jól sikerül, és mindenkinek jól fog.” – tette hozzá Bombai Gergő, a ZSzC Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnáziumának másik diákja.

Az oktatási intézmények március 16-tól zártak be országszerte, azóta kérdés volt, hogy megtartják-e az idei záróvizsgákat és ha igen, akkor milyen formában. A kormány április 16-án jelentette be, hogy lesz érettségi, azonban csak azokból a tantárgyakból kell szóbeli vizsgát tenni, ahol az elengedhetetlen. Ilyen például a testnevelés vagy azok a tárgyak, amelyek középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek. A diákoknak lehetőségük volt elhalasztani a vizsgákat őszre, ezzel azonban a rendkívüli helyzet ellenére is kevesen éltek.

„Így elég nehéz volt felkészülni, de azért mindent megtettünk, segítettünk egymásnak. Ez egy igen különleges helyzet, és úgy gondolom, hogy sok mindenki emlékezni fog erre.” – mondta Iszer Alexandra, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumának diákja.

„Készültem, ahogy tudtam otthon, de persze így a felkészülésünk egy kicsit megcsappant, mivel a tanári fizikális, illetve az ottléti segítség nem volt meg. Így is amennyire tudtunk felkészültünk, szerencsére csak írásbelire kellett készülni. Van olyan tantárgy, amiből ez könnyítés volt, van olyan viszont, ahol kifejezetten nehezítés.” – emelte ki Lengyel Tamás, a ZSzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziumának másik tanulója.

A diákok azt mondják, az idegen nyelv esetén szóban könnyebb vizsgázni, mint írásban, sok tantárgynál azonban könnyebbség, hogy nem kellett tételeket tanulni. Ugyanakkor az érettségizők úgy vélik, hogy ezzel egy javítási lehetőséget is elvettek tőlük.Keszthelyen összesen 516 végzős van, közülük 299 diák tesz érettségit a napokban. A Vajda János Gimnáziumban 90 végzős van, ők mindannyian vizsgáznak. A VSZK-ban 110 diák búcsúzik az intézménytől, közülük 37-en érettségiznek, és egy tanuló döntött úgy, hogy őszre halasztja a vizsgát. Az Asbóth iskolában 247 végzősök száma, közülük 115-en adnak számot a tudásukról és két fő kérte az érettségi elhalasztását. A Közgazdasági Szakgimnáziumban 57 fő ballagott el, és ugyanennyien vizsgáznak. A Premontreiben 12-en végeztek, itt azonban érettségiző osztály nincs, a tanulók szakvizsgát tesznek.

A könyvekről és az olvasásról kaptak szövegértési feladatot a diákok a középszintű magyar érettségin. A vizsga második felében egy Fekete István novella műelemzése vagy egy Arany János és egy Tóth Árpád vers összehasonlító elemzése volt az érettségizők feladata. A járványhelyzet miatt speciális szabályok szerint zajlott az idei megmérettetés. A kontaktusok minimalizálása miatt az oktatási intézmények központi utasításra nem engedélyezték a sajtó számára a belépést az iskolákba, így stábunk is csak külső felvételeket készíthetett. A diákoknak maszkot és kesztyűt osztanak az intézmények. Egy tanteremben legfeljebb 10 vizsgázó tartózkodhat, betartva a másfél méteres távolságot. Holnap matematikából, szerdán pedig történelemből adnak számot tudásukról a végzősök.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7054-elkezdodott-az-erettsegi