Elkezdődött az Idősek Hónapja

2023. október 5. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Elkezdődött az Idősek Hónapja a keszthelyi idősek otthonában. Minden évben számos programmal készülnek az intézmény lakóinak októberben, mely egy jó hangulatú közös zenés eseménnyel veszi kezdetét. Köszöntésükön elhangzott, az önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy minél jobb körülmények között élhessenek a szépkorúak.

Közös nótázással kezdődött el a program. Október 1-je az idősek világnapja, mindig ehhez a dátumhoz közel szervezik meg az idősek otthonában a lakók közös ünnepét. Jelenleg 70-en laknak itt, jó közösséget alkotnak. Többen évek óta itt élnek, ki betegség, ki családi okok miatt. Egymást támogatják, hogy minél pozitívabb hangulatban teljenek el a napok.

„Igyekszünk azoknak, akik nehézkesen illeszkednek be, hogy segítsünk nekik. Megpróbáljuk azok, akik fönt járnak, megpróbáljuk egy kicsit vidámabbá tenni, hacsak egy napot is, de akkor is, hogy vidámság legyen az életében. Ne legyen mindig olyan szomorú, ne legyen mindig, hogy a múlt, meg most mi lesz velem.” – mondta el Kollárikné Erzsike.

Magyarországon a 2022 október 1-jei adatok szerint 9 603 634-en laknak, ebből 1 979 443-an voltak 65 év felettiek. Keszthelyen többen voltak, akik megérték a 90., sőt akár a 100. életévüket is. Róluk Tál Zoltán atya is említést tett köszöntőjében. Manninger Jenő polgármester elmondta, nagyon fontos megbecsülni a település szépkorú lakóit. Az otthonban élőknek pedig mindent elkövetnek, hogy minél jobb körülmények között legyenek.

„Intézményben belül új tereket kapnak. Ezt részben az itt élőknek az életkörülményének javítására tudják használni, másrészt, meg férőhelybővítésről is van szó. Ezeket a következő hónapokban kell előkészíteni és néhány hónapon belül meg is kell valósítani. Ezt várjuk végül is itt bent az intézményben. Ez egy kis lépés, de fontos lépés.”

A lakóknak műsort adott Baloghné Betti önkéntes, illetve az iskolások is kedveskedtek előadásokkal. Mint minden évben, idén is egész hónapban ünnepelnek az idősek, több programon is részt fognak venni októberben.

„Most pénteken meg fogunk emlékezni az Aradi vértanúkról, hiszen október 6-a lesz. 7-én el fogunk menni a színházba, mert ott lesz egy jó kis nosztalgiaműsor, nagyon örülünk, hogy kaptunk rá meghívást. Jövő hétre várjuk újra a zeneterápiás tanárnőnket, utána talán ki tudunk menni az udvarra is egy ilyen kis piknikezésre, hogyha jó marad az idő. Aztán október 23-ról is mindig meg szoktunk emlékezni és különböző benti programokat, kézműveskedést, zeneterápiát, illetve irodalmi foglalkozásokat tervezünk.” – osztotta meg Királyné Domaházi Csilla intézményvezető.

A programok mindig nagyon népszerűek, szívesen vesznek részt rajtuk az idősek. Köszöntésükön alkalom nyílt beszélgetésekre is egy-egy pohár üdítő és pogácsa fogyasztása mellett.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek