Elkezdődött Fenékpuszta épületeinek renoválása

2020. szeptember 18. (péntek)

A Festetics majorság egy GINOP 7.1-es pályázatnak köszönhetően ,vissza nem térítendő uniós forrásból, mintegy 1,4 milliárd forintból újulhat meg. A 20 hektárosos területen lévő romos épületegyüttes régóta várt felújítása megkezdődött. A munkálatok az ütemterv szerint haladnak. Várhatóan jövő év végére új turisztikai attrakcióval bővül a Helikon Kastélymúzeum.

A Festetics örökség Fenékpusztán található épületegyüttesének falai őrzik a múltat. A 20 hektáros területen a bécsi udvar spanyol lovas iskolája később a Festetics család Európa hírű ménese működött. Híres lovas istállók otthona volt 1938-ig.Később kendergyár, majd len üzem, és termelőszövetkezet is működött a majorság területén. A főépület egykor a Festetics család vendégeinek adott otthont. Évtizedek óta használaton kívül, elhanyagolt állapotban álltak az épületek. A renoválás már halaszthatatlan volt. Európai uniós forrásból, 1,4 milliárd forintból, több ütemben építik ujjá a Festetics család majorságát. Mára jól látható, hogy elkezdődött a munka. Augusztus 10-én átadták a területet a kivitelezőnek. Az építkezés egész területét körbekerítették és a bontási folyamatnak a vége felé járnak. A sérült és szükségtelenné vált falakat elbontották. Jelenleg a törmelék elszállítása folyik. Jelenleg három területen zajlik a munka.

„Ahogy beérünk Fenékpusztára, ott található a kiskastély. A kiskastély épületében egy múzeumot hozunk létre illetve az emeletén egy olyan teret ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat, ill. egyebeket is lehet majd tartani. Az épülettől balra található kancaistálló területén kialakul egy belső lovas udvar egy piknik parkkal és az épületnek visszaadjuk az eredeti funkcióját-az ugye régen istálló volt – boxokat fogunk kialakítani az istállóban. ill. multifunkcionális teret ahol akár rendezvényeket is meg lehet tartani ill. azok a vendégek akik remélem, hogy akik Fenékpuszta felé Fenyves allén keresztül érkeznek ,ők akár piknikelhetnek vagy egyéb elfoglaltságot végezhetnek akár lovagolhatnak is ,mondjuk lovagolhatnak is ezen a területen.”– adott tájékoztatást a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, Pálinkás Róbert.

A kiskastély melletti borjúistállóban a projekt első részében a portikusz visszaépítése és a tető felújítása fog megvalósulni. Azonban a Helikon Kastélymúzeum fejlesztései itt nem állnak meg. Jelenleg 8,5 milliárd forint futó projektjük van.

„A tegnapi nap megjelent kormányrendelet arról rendelkezik, hogy a turisztikai szempontokból kiemelt állami beruházások megvalósítási helyszínei a Helikon Kastélymúzeum ill. a Festetics kastélyhoz tartozó épület együttesek- ez vonatkozik magára a kastélyra, az Amazonra ill. többek között itt a fenékpusztai területre is. Számunkra egy nagyon fontos dolog. Azért is, mert teljesen más elbírálás alá esnek a beruházásaink és én azt gondolom, hogy ez felhívás egy keringőre. Természetesen ezen dolgozni kell, hogy továbbra is újabb és újabb projekteket tudjunk megvalósítani. Nagyon jó partner számunka az MTÜ Magyar Turisztikai Ügynökség. Nagyon komoly szakmai segítséget kapunk tőlük. Ki is használjuk ezt a lehetőséget. Készítjük már a következő projektet. Itt Fenékpuszta kettes ütemet.”– mondta az igazgató.

A Fenékpuszta első ütemének befejezési határideje 2021 decembere. Másfél év múlva új turisztikai attrakció várja a vendégeket az évtizedekig elfelejtett Festetics kúriában és hozzátartozó majorságban.

https://www.keszthely.hu/cgi-bin/itworx/login.cgi

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió