Elkezdődtek a házszentelések

2024. január 8. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Megszentelték a Ranolder János Római Katolikus iskola épületét. A házáldás hagyomány Vízkereszt hetében, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Keszthelyen és környékén sokan hívják a papot, hogy megáldja a hajlékot. Az iskolában a tantermeket és a közösségi helyiségeket is megszentelték.

Nem csak az épületre, hanem a diákokra és a pedagógusokra is Isten áldását kérte Tál Zoltán plébános. A Ranolder iskolában hagyomány, hogy minden évben megszenteltetik az épületet és a tantermeket, hálát adva ebben a formában is az Úrnak az intézmény működéséért, a tanulók sikeréért. Az áldás a gyerekeknek is természetes, hiszen sok család kéri az atyákat, hogy áldják meg az otthonukat. Az ilyenkor elhangzó mondatok az egész tanévet áthatják.

„Ezeken keresztül éljük meg a hitünket. Nem csak azon, hogy elmegyünk a szentmisére, és az ünnepeket tartjuk meg, hanem napi szinten részt veszünk ezekben, megtartjuk ezeket a hagyományokat és szokásokat. Egyébként ezek tulajdonképpen a népi kultúrába is olyan szinten beépültek, hogy tulajdonképpen az egyházi és a népi hagyomány gyakorlatilag együtt jelenik meg.” – tájékoztatott Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A tantermek megszentelésében Mokos János káplán segítette Tál Zoltán atyát. Az áldás során minden alkalommal elmondták a Miatyánkot, majd az atyák szentelt vízzel hintették meg a helyiséget, valamint a tanárokat és a diákokat. A néphagyományban is nagy jelentőséget tulajdonítottak a házszentelésnek. Úgy tartották, a Vízkeresztkor megszentelt víznek gonoszűző hatalma van. Mindemellett az áldás jó alkalom arra is, hogy a papok személyesen találkozzanak, beszélgessenek a hívekkel.

„Az áldás az egyház nagyon ősi ajándéka, hiszen amikor mi valami jót kívánunk, azt megtesszük egy levelezőlapon, megtesszük egy emailben, szóban, egy találkozás során, de ilyenkor még jobban tudatosítjuk, hogy minden jónak forrása maga az Isten. Tartsa távol a rosszat, űzze el a gonoszt, és adja meg számunkra az egészséget, a békét, jólétet, biztonságot, a szeretetközösséget.” – emelte ki Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánia plébánosa.

Azok, akik szeretnék megáldatni otthonukat vagy munkahelyüket, a plébániákon kérhetnek időpontot az atyáktól.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek