Elkezdődtek az Asbóth-napok

2016. március 12. (szombat)

Az egyhetes programsorozat a térség középiskolásainak meghirdetett vers- és prózamondó versennyel indult, melyen az elmúlt évekhez képest szerényebb létszámmal, de annál lelkesebben vettek részt a diákok.

Pohl Ágnes, a Zalaegerszegi SZC Közgazdasági Szakközépiskolájának 11.-es tanulója a keszthelyi Dr. Cséby Géza költő, író, műfordító versével nyerte meg a Zalaegerszegi SZC Asbóth Sándor Szakképző Iskolájának vers- és prózamondó versenyét. Meglepte az első helyezés, de azt mondja, igazolódni látszik, hogy valóban érdemes a térség kortárs alkotóinak nagyobb figyelmet szentelni. Szívesen mondana még a jövőben Cséby-verset. Erre hamarosan lesz is lehetősége, mivel megméretteti magát az idei Helikoni Ünnepségeken. A zsűri is bíztatta őt, akik egyöntetűen a legjobbnak ítélték ebben a mezőnyben.

Dr. Gárdos Lászlóné nyugalmazott magyar tanár, a zsűri egyik tagja értékelésében kiemelte, mennyire fontos a művészetek patronálása a szakképzésben tanulók számára, ezzel pedig az Asbóth-napok élen jár. A művészeteken túl a szerdai Focikupa kínál a város és környéke középiskolás csapatainak valamint szurkolóiknak izgalmakat, de biztos sokan várják a tanár-diák összecsapást is. Csütörtökön ismét a művészeté a porond, de már a könnyedebb műfajoké. Minden színpadot kedvelő fiatal megmutathatja tehetségét az Asbóth Csillaga vetélkedő keretében. A program zárásaként pénteken, a 48-as forradalom és szabadságharcról való megemlékezés keretében pedig felavatják az iskola névadójának szobrát.

Csótár András, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: az egész tanári kar büszke azokra a fiatalokra, akik szabadidejükből művészetre vagy sportra áldoznak, és ezzel is öregbítik az iskola hírnevét. De természetesen azokra a diákokra is, akik társaikat ebben segítik vagy bíztatják, és figyelmükkel tüntetik ki.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)