Ellenőrzik a biohulladékot a városban

2012. január 28. (szombat)

A Keszthelyi HUSZ Nonprofit Kft folyamatosan ellenőrzi a lakossági biohulladékot: tapasztalatuk szerint Keszthely északi városrészében sokat romlott a gyűjtőedényben elhelyezett biohulladékok minősége.

Egyre gyakrabban találni oda nem illő, kommunális hulladékot a bio-gyűjtőedényekben: pl.: szőnyeg, esernyő, gyerekjáték, pelenka, műanyag, fém, üveg palackok, nem lebomló műanyag zacskók. Ezek a hulladékok nem komposztálhatók, a beérkező biohulladék minőségét rontják és a helyesen szelektáló emberek munkáját teszik tönkre!

A jövőben a szennyezett hulladékot kihelyező ingatlantulajdonosok első lépésben figyelmeztetést kapnak (piros lap), következő esetben az ilyen hulladékot a HUSZ Kft kommunális hulladékként kiszámlázza.

A bio edénybe kizárólag az alábbi anyagfajták kerülhetnek:
– élelmiszertisztítási hulladék (héj, mag, magház, szár, levél, tojáshéj)
– nem felhasznált élelmiszer (zöldség, gyümölcs, tejkészítmények, tojás)
– szobanövény, levelek, elszáradt virág, dísznövények, virágföld, papírtörlő, papír zsebkendő, tea filter, kávézacc, fűrészpor
– lomb, levelek, fű, lehullott gyümölcsök, étkezésre nem alkalmas zöldség, gyümölcs, szármaradvány, vékony ágak (max. 1 cm átmérővel), fahamu

Amennyiben praktikussági okból bélelni szeretné kukáját, kérjük, hogy kizárólag a 100 százalékban lebomló, kukoricakeményítőből készült biozsákot használja. A zsákok az alábbi helyen kaphatók: Csíkos ABC-k (CBA), Flóra Virágüzlet, Oázis Kertcentrum és a HUSZ Kft. ügyfélszolgálati irodája.

Kérjük, hogy fokozottan figyeljenek arra, hogy csak komposztálható hulladékot tegyenek a gyűjtőedénybe! Köszönjük együttműködő munkájukat!

Kapcsolódó cikkek:
Sikeres zöldkomposzt-akció
Mit vihetünk a szelektív gyűjtőszigetre?
Mi történik a sárga zsákban gyűjtött hulladékkal?
Felvették a kesztyűt Keszthelyen is
Olcsóbb hulladékszállítás, hatékonyabb zöldterület-gazdálkodás
Legyünk válogatósak – hulladékkezelési tapasztalatok
Arany Hangya hulladékgazdálkodási díj Keszthelynek
A szelektív hulladék útja