Elmaradt a várt tömeg a hosszú hétvégén

2021. március 15. (hétfő)

A március 15-i hosszú hétvége miatt nagyon sok turistára számítottak a Balatonnál. A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor több alkalommal is kérte a Balatonhoz indulni szándékozókat, nyaraló tulajdonosokat, hogy lehetőség szerint még otthon intézzék el bevásárlásukat, különösen a gyógyszerek beszerzését, hogy ezzel ne terheljék le a Balaton-parti kis patikákat. A koronavírus terjedése miatt sokkal nagyobb fegyelemre van szükség, mint az első hullámnál. A három napos hosszú hétvégén nyaralótulajdonosok és kirándulók is akadtak bőven Keszthely és környékén, de a tömeg elmaradt.

Türelmes horgászok lepték el Vonyarcvashegyen a tóparti horgászhelyeket szombaton. A kellő távolság betartásával beszélgettek, miközben várták a kapást. Családok is szívesen választották a csendes sportot kikapcsolódásnak. Már a déli órákban is többen keresték fel a település strandjánál lévő horgászhelyeket, kerékpárutakat. Mindenki a szabad levegőre vágyott. Egy a család kerékpárokkal felszerelkezve érkezett. Egynapos kirándulást terveztek a hosszúhétvégén.

„Győrből jöttünk és kerékpározni fogunk elmenni. – Kedvelt spot?- Igen, nagyon szeretünk kerékpározni, túrázni itt a környéken. Többször is el szoktunk jönni.”- mondta Tóth Judit.

A kedvelt üdülőtelepülés utcái szinte üresek voltak. Nagyon sok nyaralóba nem érkeztek meg a tulajdonosok a három napos szabad hétvégére. Az üdülő körzetben csupán néhány utca volt, ahol házkörüli munkát végeztek. Egy a répcelaki családnak minden tagja kivette a részét a nyaraló körüli munkából. Ők is kihasználták a hosszú hétvégét, hogy felkészítsék ingatlanjukat a szezonra, még több hétvégén is jönniük kell, hogy végezzenek a munkálatokkal. A hétvégén a járda alapjának elkészítését, kavicsozását tervezték elvégezni.

„A hosszú hétvégére tereprendezést terveztünk. Mi a tavalyi évben nyertünk egy pályázatot, 2 millió forintot és ezt szeretnénk ráfordítani a nyaralónkra. Egy kisebb családi nyaralónk van, s nagyon nehéz-nem helyiek vagyunk- összehangolni a családban, hogy ki mikor szabad, s ilyenkor hétvégén van csak időnk rá. Ekkor lejövünk és ekkor csináljuk a munkálatot, ami szükséges ahhoz, hogy nyáron tudjuk kezdeni a szezont.”- mondta el Balassa Imre.

A répcelaki család minden tagja kivette részét a munkálatokból. A tereprendezés így is több hétvégét vesz igénybe.

A tavaszi metszést is többen erre a hétvégére ütemezték, amit rügypattanás előtt kell a gyümölcsfákon, díszfákon, cserjéken elvégezni. Cseke Ottó is családjával érkezett a nyaralójához, hogy a hosszú hétvégén elvégezzenek a ház körüli teendőkkel.

„Teskándról érkeztünk, Zalaegerszeg mellett lakunk. Igazából a fák metszése, permetezése, lemosó permetezése igazából a mostani feladatunk. Gyakran jönnek a Balaton mellé?- Nyáron igen, de ilyenkor már ritkábban.”- mondta Cseke Ottó.

A hosszú ideje tartó bezártság miatt a legtöbb ember a szabadban szerette volna tölteni a hétvégét. Még akkor is, ha ez munkával járt. Az egyik keszthelyi kertészetben is jól látható volt, hogy megtelt a parkoló. Az elárusítóhelyeken az emberek a kertekbe ültethető díszcserjéket, gyümölcsfákat, sziklakerti növényeket keresték. Választék is volt bőven. Mindenki készült a tavaszi időszak megszokott munkáihoz, amire kiváló időpont volt a három napos ünnep. A szobanövények kedvelői is virágföldet vásároltak, hogy átültessék a lakásdíszeiket. A keszthelyi Balaton-parton szombaton délután nagyon kevesen voltak, akik napsütéses, szeles időben sétálgattak, kutyát sétáltattak. Az előre jelzett nagy roham úgy tűnik elmaradt. A régi hosszú hétvégék nyüzsgő életére csak egy magányos, elvitelre árusító büfé emlékeztetett.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7890-elmaradt-a-vart-tomeg-a-hosszu-hetvegen