Élmény és sport a fogyatékkal élőknek

2019. április 3. (szerda)

6 csapat részvételével szervezték meg idén a Mozgásélmény Sportnapot Keszthelyen. A Speciális Olimpiai Szövetség 17. éve várja a fogyatékkal élőket ügyességi feladatokkal. A Csány-Szendrey iskola tornatermében megtartott programon mintegy 40 fő vett részt, akik 9 állomáson bizonyíthatták az ügyességüket.
Tekegurításban is bizonyítaniuk kellett az ügyességüket a Mozgásélmény Sportnap résztvevőinek. A Speciális Olimpiai Szövetség közel két évtizede szervezi meg a programot a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek számára. Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy a nehézségekkel küzdők is kiszakadjanak a hétköznapokból, és társaikkal közösen próbálhassák ki magukat a különböző feladatokban.

„Olyan légkörbe kerülnek, ahol nagyon fontos, hogy mindenki rájuk figyel, mindenki őket tapsolja meg. Ez egy olyan lehetőség nekik, ami nem adódik meg nekik minden alkalommal. Mi most harmadik-negyedik alkalommal vagyunk itt, de nagyon szívesen jövünk mindig. A szülők már várják ezt a napot, hogy ide érkezzünk Keszthelyre, mert ők is érzik azt, hogy olyan figyelmet kapnak itt a gyermekeik, amit a hétköznapokban talán nem.” – mondta a pápai Vajda Márta EGYMI pedagógusa, Szautner Mihály.

A keszthelyi sportnapra a legsúlyosabb fogyatékkal élőket hozták el szüleik és kísérőik. A program résztvevői évek óta visszatérő vendégek, akik minden alkalommal nagy lelkesedéssel hajtják végre a feladatokat. A rendezvény lebonyolításában a Csány-Szendrey iskola diákjai is részt vettek. A Mozgásélmény Sportnap célja megmutatni azt, hogy a fogyatékkal élők is képesek kiemelkedő eredményeket elérni.

„Most egy picivel kevesebb a létszám, most körülbelül olyan 40 fő van, 6 csapat tudott eljönni. Ennek az oka az, hogy múlt vasárnap jött meg a delegáció Abu Dhabiból, a világjátékokról. Nagyon büszkék vagyunk, mert több mint 32 arany született, huszon fölötti ezüst és 10 bronzérem. Én azt hiszem, hogy nagyon eredményes volt a magyar delegáció az olimpián.” – tájékoztatott Werner Erika, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség szakágvezetője.

A Mozgásélmény Sportnapon az élményszerzés mellett a résztvevőknek fontos az is, hogy feladatról feladatra leküzdjék a saját korlátaikat. A különböző állomásokon felállított, egyszerűnek tűnő akadálypályák sok esetben ép társaik számára is kihívást jelentenek.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5899-elmeny-es-sport-a-fogyatekkal-eloknek?fbclid=IwAR0nCnbYfBHbrA1ilBDnKZhrQqr-T3CnYfRzp-hw5zWktPUcZuPDM1L9GtE