Élménygazdaság a majormúzeumban

2011. július 28. (csütörtök)

Új turisztikai vonzerő kiépítését kezdték meg a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban. A 192 milliós beruházás pályázati támogatással valósulhat meg.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszerhez benyújtott „A Georgikon Majormúzeum élménygazdasága” című pályázatot az Irányító Hatóság még 2010 év végén 192 millió Ft összegű – 100%-os – támogatásra értékelte.

Az élménygazdaság a múzeum 1,2 Ha-os, fallal határolt kert részén valósul meg, amely szervesen kapcsolódik a Majormúzeum jelenlegi műemléki védelem alatt álló épületegyütteshez. A majort Festetics György gróf 1797-ben, az Európában elsőként alapított önálló agrár – felsőoktatási tanintézettel, a Georgikonnal egy időben tangazdasági céllal hozta létre.

A projekt megvalósulásával a kétszáz éves múltra visszatekintő történelmi, kulturális örökségnek, a mezőgazdaság, a kertkultúra történetében kiemelkedő szerepet játszó Georgikon majorban folytatott tevékenységnek állítanak emléket. A korabeli gazdálkodást, a jellemző szántóföldi, a kertészeti, konyhakerti növényeket, a kiskert virágait és a régi magyar haszonállatokat élményszerűen mutatja be. A tervezésnél a fenntarthatóság, a művelési és működtetési szempontok meghatározóak voltak. A beruházás megvalósulását követően számos egyedi jelleget hordozó hagyományőrző program és rendezvény bevezetését is tervezi a múzeum.

(forrás: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu)

Kapcsolódó cikkek:
A majorsági miliőt idézi
VI. Majorbéli géptalálkozó
Éjjel is a Kultúra Magyar Városa Keszthely