Élménygazdaságot alakítanak ki a majormúzeumban

2011. október 20. (csütörtök)

Baromfiudvar, galambdúc, fűszerkert és szőlőültetvény is nyitva fog állni a látogatók előtt Keszthelyen, a Georgikon Majormúzeumban, ahol több mint 192 millió forintos támogatással élménygazdaságot és látványtárat alakítanak ki.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezetéhez tartozó keszthelyi intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabóné Lázár Ibolya múzeumvezető felidézte, hogy ez a múzeum őrzi a Festetics György által ezen a helyszínen alapított felsőoktatási tanintézet múltját. A történelmi bemutatóterületen hagyományos tájfajtákat és a hagyományos gazdálkodást kívánják bemutatni, de ismerve az igényeket, mindezt a 21. század elvárásaihoz igazodva, élményszerű formában. Hozzátette: több generációt is szeretnének megszólítani, az a céljuk, hogy szórakozás közben ismeretekkel gazdagodjanak a látogatók.

Manninger Jenő, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta: a beruházás a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program támogatásával indul el, a balatoni térség turisztikai fejlesztésre szánt keretéből. Nemcsak Keszthely, de a tó környékén is jelentős összegű fejlesztés valósul meg, amelynek révén a város kulturális életét tovább gazdagító élménygazdaság és látványtár jön létre.

Kristóf Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium kutatási, oktatási és szervezési főosztályának vezetője arról számolt be, hogy a szaktárca támogatásával nemcsak élménygazdaságot, hanem élménygazdagságot is teremtenek.

A projektnyitóra készült sajtóanyag szerint a Nyugat-dunántúli Operatív Programból 192,3 millió forintos, száz százalékos támogatást nyert elképzelés 2012 júniusára válik valósággá. Az élménygazdaságot a majormúzeum kertjében, a három évtizede kihasználatlan 2,5 hektáros területen alakítják ki.
A majort 1797-ben Festetics György alapította az első európai agrárfelsőoktatási intézmény, a Georgikon részeként. 1848-ig a tanintézet gyakorló és kísérleti gazdasága működött itt.
Az élménygazdaságban gépszínt, baromfi- és takarmányudvart, kocsiszínt, pajtát, ólakat és galambdúcot alakítanak ki sok egyéb mellett, a szántóföldi növényeknek bemutatókertet hoznak létre, de külön parcellákon fűszerek, virágok, gabonafélék, szőlő és gyümölcsök kertjét is bemutatják. A gyerekek az egykori parasztudvarok játékaival találkozhatnak, és játszhatnak a pajtában és a számukra ültetett növénylabirintusban.

(forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek:
Élménygazdaság a majormúzeumban
A majorsági miliőt idézi
A gépesítés hőskorát idéző masinák
Éjjel is a Kultúra Magyar Városa Keszthely