Élményutazás Keszthelyen a barokk fényében

2024. április 11. (csütörtök)
KesztHelyi identitás

Ételkóstolóval egybekötött élményutazásra hívta vendégeit a VSZK. Az intézmény egy projektet zárt le csütörtöki rendezvényével. A tanulók a barokk kor ízeit kötötték össze a Festeticsekkel. A Turizmus szakmai nappal az iskolavezetés hagyományt szeretne teremteni és rendszeresen bemutatni az itt oktatott szakmákat.

Sült kacsacomb tokaji aszús-mazsolás birsalma raguval, kacsamájas kelkáposztarolád, tűzdelt nyúlpecsenye – nem csak az ételek, hanem az étterem díszítése is a barokk korba repítette a vendégeket. A diákok egy többhetes projektmunka keretében valósították meg a rendezvényt.

Fisli István iskolaigazgató: „Ennek a munkamódszernek a lényege az, hogy a tanulók sokkal aktívabban, önállóan vonulnak be a munkába. Elmosódik a gyakorlat és az elmélet határa, a szakmai és a közismeret tantárgyak határa. Komplexen dolgozzák fel az ismeretanyagot és nem utolsó sorban egy produktumot is el kell készíteni.”

Mindennek az eredménye az élményutazás volt. Az ételkóstolóval egybekötött rendezvényen bepillantást nyújtottak a diákok tanulmányaiba, az iskola életébe. Az oktatói gárda mellett 33 diák vett részt a projektmunkában.

„Nagyon sok kutatómunkát végeztünk, együtt kooperatívan az osztállyal és a tanárnővel,a  Festetics-kastélyban is voltunk látogatáson, így onnan is több információval lettünk gazdagabbak” – nyilatkozta Tolnai Mira tanuló.

Elvárás a szakképző intézmények felé, hogy projektmódszerrel dolgozzák fel az ismeretanyagot. A barokk élményutazásban a turizmus ágazat több szegmense jelent meg: cukrász, szakács és pincér tanulók valósították meg a programot. A barokk kor sajátosságai mellett történelmi visszatekintés, vers, élőzene és idegen nyelvű párbeszédek is tarkították a műsort.

„A gyerekekkel kitaláltuk, hogy felépítjük ezt a projektet, amiben tulajdonképpen Festetics György életével, munkásságával és a kastély kialakulásának a kezdetétől felépítettük, hogy múlt és jelen átívelésén keresztül hogy is jelenik meg, mit képvisel ma a kastély turisztikai szempontból” – mondta Henczy Judit Franciska turisztika szakos szaktanár.

A diákok még egy turisztikai csomagot is kidolgoztak „Élményutazás Keszthelyen a barokk fényében”. Kalkulációkat végeztek, programtervet állítottak össze. A tanulók szerint ezt később, munkájuk során is kamatoztatni tudják. Az eseményen elismerően szólt a VSZK-ról Manninger Jenő polgármester. Úgy fogalmazott, örül, hogy a hagyományok mellett újítások is vannak az intézményben.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek