Élményvitorlázás a fogyatékkal élőknek

2023. június 2. (péntek)
KesztHelyi identitás
Autistákkal és fogyatékkal élőkkel bontottak vitorlát a Keszthelyi Yacht Club tagjai. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának ellátottjait látták vendégül. A program célja az volt, hogy élményt szerezzenek.

10 ellátott és 3 kísérő érkezett a Keszthelyi Yacht Club kikötőjébe. A Gondviselés Házából autistákat és értelmi fogyatékosokat hoztak a vitorlázásra. A KYC-nél megszokott dolog, hogy hajóztatnak csoportokat, főleg iskolásokat. Önkéntesek révén jött létre ez program.

„Tóth Adél és a nejem, Szalai Mina önkénteskedtek a Gondviselés Házában és egyszer hazajött a nejem, hogy ezek a személyek mozgathatók, lehet őket esetleg megmozdítani és tudnánk-e őket vitorlással kivinni. Nyilván egyből rákaptunk a klubbal, mellé álltunk a dolognak, megszerveztük. Nem is kellett nagy szervezés, mert mindenki elsőre mellé állt” – nyilatkozta Szalai Csaba, a KYC tagja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Gondviselés Házában nappali elhelyezést biztosít enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékos, mozgássérült, halmozottan sérült gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek. Munkájuk alapja az ellátottak emberi méltóságának tiszteletben tartása, a tolerancia, a megértés és a kedvesség mellett az összetartás is. A gondozottak fejlesztése kiemelt feladat.

„Nálunk nem csak megőrzés van az intézményben, hanem az a lényeg hogy mindenkinek a maga állapotának megfelelő fejlesztést is tudjunk adni, illetve olyan programokat, amiken esetleg a saját családjukban nem tudnak részt venni és közösségépítés is cél. Nagyon fontos, hogy együtt legyünk és olyan élményeket szerezzenek, ami egész életükben meghatározó” – mondta televíziónknak dr. Máté Szilvia, az MMSZ Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthonának vezetője.

Az ilyen és hasonló programokkal tágul az ellátottak világa. Az intézmény rendszeresen szervez kirándulásokat, az elmúlt hónapokban például óriáskerekeztek, dodgemeztek, vonattal utaztak Tapolcára. Amikor csak tudják, a halmozottan sérülteket is elviszik a szabadidős programokra. Közösségi eseményeket is szerveznek, megtartják a születésnapokat és nemzeti ünnepeket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10409-elmenyvitorlazas-a-fogyatekkal-eloknek

Képek