Előadások Festetics Kristófról

2018. szeptember 25. (kedd)

A keszthelyi Festetics-kastély építtetője, Festetics Kristóf 250 éve, február 25-én hunyt el. A város fejlődésében nagy szerepet játszó földesúrra programsorozattal is megemlékeznek 2018-ban. Pénteken a kastély báltermében tartották az első előadást, amelynek témája a főúri étkezés, a 18.századi élelmiszerek és azok használata volt.
Benda Borbála történész a 18. századi étkezésekről tartott előadást a Helikon Kastélymúzeumban. A kor új ízeivel ismertette meg a hallgatóságot a Festetics Kristóf emlékére rendezett programsorozat első állomásán. Bemutatta, hogy a főurak és családtagjaik ebédje és vacsorája, az étkezések hogyan kellett, hogy különbözzenek az őt szolgálókétól.

„A korban megjelennek új szokások, amik eddig nem voltak. Például azt hinnénk, hogy kávét, teát már nagyon régóta iszunk, hát ez nem volt igaz. Ezt a 18. században kezdték az emberek és az elit, mert a lejjebb, az alacsonyabb réteg jóval később, csak a 19. században. A harmadik amit akkor italként elkezdenek fogyasztani, az a csokoládé. Nem tábla csokoládét kell érteni alatta, hanem egy mai kakaó tulajdonképpen, csak az a helyzet, hogy vízből és nem tejjel készítették.” – tájékoztatott a kutató.

A korszak étkezési szokásait kutató előadásából azt is megtudhatta az érdeklődő, hogy a paprika, a burgonya mikor került Európába. Mikor kezdték el használni az új zöldségféléket, mert annak ellenére, hogy a húsos ételek uralták a menüsorokat, zöldségeket is szívesen fogyasztottak. De az is kiderült, hogy a Festeticsek főúri asztalára milyen, napjainkban is különlegesnek számító étel került.

„Amikor először találkoztam azzal, hogy meglepődnek emberek, hogy teknősbékát ettek az emberek a 18. században, akkor elhatároztam, hogy ezt sok helyen el fogom mondani, mert hihetetlenül hangzik, de így van. Mindegyik réteg, így a Festeticsek is ettek teknősbékát, sőt volt teknősbéka fogó alkalmazva a csurgói uradalomban. Ami azt jelentette, hogy ő ott a mocsárban megfogta a teknősbékát és beszolgáltatta a Festeticseknek.”-mondta Benda Borbála.

Festetics Kristóf, aki 1737-ben 24 ezer Ft-ért vásárolta meg a gersei Pethő család keszthelyi birtokrészét, 1745-ben kezdte meg a barokk stílusú kastély építését. Hatalmas birtokának központja lett, Keszthely fejlődéséért pedig sokat tett. Patikát, kórházat alapított és támogatott, megalapozta a könyvtárat, templomokat építtetett és megújíttatott és nagy szerepet játszott a vallásos nevelés elterjesztésében is. Halálának 250. évfordulóján, 2018-ban a Helikon Kastélymúzeumban minden hónapban előadásokkal idézik fel Festetics Kristóf korát.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9107/eloadasok-festetics-kristofrol/